Stoltenberg tok oppgjør med høyresiden

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tok et oppgjør med høyresiden da han møtte Arbeiderbevegelsens nordiske samarbeidskomité (SAMAK). Foto: Scanpix Les mer Lukk

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) tok et oppgjør med høyresiden i da han mandag talte til Arbeiderbevegelsens nordiske samarbeidskomité (SAMAK).

Han gjorde det klart at det bare er i samarbeid med de sosialdemokratiske partiene fagbevegelsen kan sikre sine politiske verdier og sine medlemmers interesser.

Les også: Gubbene styrer i fagbevegelsen

– Vi står tydelig på arbeidstakernes side. Der har høyrepartiene aldri vært. Jeg er stolt av det vi har fått til sammen med fagbevegelsen, sa Stoltenberg.

Han hevdet at det fagligpolitiske samarbeidet har vært med på å skape omstilling uten at det har gått ut over norske arbeidstakere.

Politiske forskjeller

Stoltenberg tok avstand fra det han mener er høyresidens tilløp til harselering over dette samarbeidet og deres påstander om «samrøre».

– Dette er et uttrykk for politiske forskjeller. Et velorganisert arbeidsliv og sterke fagforeninger er i vår alles interesse, slo statsministeren fast.

Les også: Ap vinner velgere på Maria Amelie-saken

Han sa videre at dette samarbeidet har ført til et arbeidsmarked der folk kan føle seg trygge. Stoltenberg trakk også fram at likestillingen ikke ville ha kommet så langt som i dag uten fagbevegelsen og Arbeiderpartiet.

– Jeg sier ikke at Ap har gjort dette alene. Det er mange andre som har vært med, men de viktige politiske reformene har det stått politisk strid om. Ett års foreldrepermisjon kom ikke av seg selv. Det hadde vært mindre likestilling dersom vi ikke hadde hatt pappapermisjonen. Nå står høyresiden samlet om å avskaffe den, sa Stoltenberg.

Les også: Betaler i EU - må redusere hjemme

Advarer mot blåblå regjering

Statsministeren kom også med en kraftig advarsel mot en blåblå regjering etter valget i 2013.

– Høyre er beredt til å satse på samarbeid med et høyrepopulistisk parti. Det vil gi Norge den blåeste regjeringen i Europa. Vi står foran et sterk ideologisk debatt, sa Jens Stoltenberg. (©NTB)