Tunisiske islamister ønsker politisk rolle

sy43b242: Den tunisiske islamistlederen Rachid Ghannouchi (i midten) sier at bevegelsen han står i spissen for, ønsker en politisk rolle, men at den ikke er blitt bedt om å delta i en nasjonal samlingsregjering. Hvis den kommer i regjeringsposisjon, vil bevegelsen ikke forsøke å gjøre om på kvinnefrigjøring og andre reformtiltak, sier han. Ghannouchi benekter at han har ambisjoner om å bli president. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

Islamistene i Tunisia ønsker en politisk rolle, sier lederen Rachid Ghannouchi. Men ingen fra bevegelsen han leder, vil stille som kandidat ved neste presidentvalg, understreker han.

Derimot vil islamistbevegelsen Ennahda (oppvåkning) delta i et regjeringssamarbeid, hvis den blir bedt om det. Tunisia trenger en nasjonal samlingsregjering, mener Ghannouchi.

– Hvis vi føler at regjeringen oppfyller de forventninger lederne av denne revolusjonen har, så hvorfor ikke? Men vi er ikke blitt forespurt om dannelsen av en ny regjering, sa Ghannouchi etter at han i helgen vendte hjem til Tunisia etter mer enn 20 år i eksil.

– Ikke kandidat

– Jeg vil ikke selv stille som kandidat til vervet som president, sa han.

Presidentembetet i Tunisia ble offisielt erklært ledig etter at den sittende statssjefen Zine al-Abidine Ben Ali flyktet fra landet 14. januar, og valg på ny president må holdes senest i midten av mars.

Les også: Varsler valg i Tunisia med internasjonale observatører

Ghannouchi la i sitt intervju med AFP vekt på at det fins ulike utgaver av politisk islam.

– Vi står det moderate, tyrkiske islamistpartiet AKP mye nærmere enn vi noen gang vil gjøre Taliban eller Osama bin Laden, understreket han.

Hvis Ennahda kommer i regjeringsposisjon, vil bevegelsen for eksempel ikke forsøke å stanse arbeidet for å gi kvinnene flere rettigheter, eller trekke tilbake noen av rettighetene de har tilkjempet seg.

– Dette er noe Ben Alis propagandamaskin har funnet på, sa Ghannouchi.

Hvor sterkt?

Eksperter sier det er vanskelig å vurdere hvor sterkt islamismen som politisk bevegelse nå står i Tunisia, siden islamistene i flere tiår har hatt forbud mot å drive åpen politikk. Men før forfølgelsen av dem begynte på 1980-tallet, var de landets mektigste opposisjonsgruppe.

– Stemningen er langt mer positiv for Ghannouchi enn folk flest innser. Men islamistene kommer bare til å være en av flere deltakere i det politiske spillet, ikke noen dominerende kraft, mener statsviteren George Joffe ved Cambridge-universitetet i Storbritannia.

Les også: Spania vinner på Egypts ulykke

Tunisias nye utenriksminister Ahmed Ouneies var mandag innbudt til Brussel for å drøfte hvordan EU best kan hjelpe det nye regimet i hovedstaden Tunis. Europeerne er blitt kritisert for sene og nølende reaksjoner på utviklingen i Tunisia og Egypt. (©NTB)