ElBaradei til demonstrantene: – En ny æra

Demokratiforkjemper og fredsprisvinner Mohamed ElBaradei i møte med tilhengere søndag kveld. Foto: Reuters / Scanpix. Les mer Lukk

Dere markerer starten på en ny æra, sa Mohamed ElBaradei til tusenvis av demonstranter på Tahrir-plassen i Kairo. Selv forsøker han å markere seg som opposisjonens frontfigur.

ElBaradei hyllet «et nytt Egypt der alle egyptere lever i frihet og verdighet» da han sluttet seg til de kaotiske demonstrasjonene i sentrum av hovedstaden søndag kveld.

Det var imidlertid ikke så mange som hørte ham og megafonen hans.

– Vi er på rett vei, jeg ber dere om å være tålmodige. Det kommer nye tider, sa han.

Men ikke alle er imponert.

– Vi er skuffet over ElBaradei. Vi ventet mer fra ham. Vi trodde han skulle klare å organisere opposisjonen bedre, sier medisinstudenten Abdullah Sahrani.

Sitter foreløpig

President Hosni Mubarak kjemper for sitt politiske liv. Egypts viktige allierte USA krever at han holder valg og gir det egyptiske folket de politiske og økonomiske reformene det krever.

Men utenriksminister Hillary Clinton ville i sine uttalelser søndag ikke si noe om hvorvidt Mubarak bør bli i presidentstolen eller ikke.

Les også: Kansellerer Egypt-reiser

– Gå av, lyder kravet fra de tusenvis av demonstrantene som fortsatt flokker seg i flere deler av Egypt. Situasjonen er uoversiktlig og kaotisk og søndag var stemningen blitt så spent at også norske turoperatører bestemte seg for å hente hjem sine turister i landet.

Over 100 skal være drept i Egypt i sammenstøt mellom demonstranter og sikkerhetsstyrkene, som for det meste har bestått av det beryktede opprørspolitiet. Opprøret startet tirsdag, men tok for alvor av i helgen og spesielt i de store byene Kairo, Alexandria og Suez rådet kaos, plyndring og krigslignende tilstander.

Foreløpig støtte

Mubarak er avhengig av å ha hæren på sin side for fortsatt å kunne klamre seg til makten. Og hæren er bygget opp med solid støtte fra amerikanerne. Hva USA gjør og sier veier dermed tungt for den politiske situasjonen framover.

Les også: Ligger lik langs veien

– Vi vil se en maktoverføring i ordnede former i Egypt og at det er en gjennomtenkt plan som skaffer Egypt en demokratisk regjering, uttalte Clinton til amerikansk presse søndag.

Også britenes statsminister David Cameron har fordømt voldshandlingene i Egypt og oppfordret søndag Mubarak til å gjennomføre en omfattende politisk reformprosess.

President Mubarak, Omar Suleiman, som ble utnevnt til visepresident lørdag, og forsvarsminister Mohamed Tantawi satt søndag ettermiddag i møte med andre forsvarstopper for å diskutere den spente situasjonen.

Les også: Frykter islamistisk seier

Søndag viste TV-bilder fortsatt scener fra gatebildet som tydet på forbrødring mellom demonstrantene i gatene og soldatene som var utplassert.

Samtidig fløy jagerfly lavt over hovedstadens tak og både søndag og kvelden før hang militære helikoptre i luften over hovedstaden, noe egypterne ikke er vant til å se og som ble tolket som en maktdemonstrasjon fra militærets side.

Tydeligere opposisjonsleder

Clintons uttalelser søndag var nok ikke det Mohamed ElBaradei hadde håpet å høre.

– USAs politikk i Egypt er i ferd med å miste troverdighet, sa han.

Den tidligere fredsprisvinneren og IAEA-sjefen som kom tilbake til fødelandet Egypt i forrige uke, framstår mer og mer som frontfigur for opposisjonen.

Søndag ble Det muslimske brorskapet og andre opposisjonsgrupper enige om å støtte ElBaradei i eventuelle forhandlinger med president Mubarak.

ElBaradei var også mer offensiv enn noen gang i sine uttalelser siden han kom til landet.

– Mubarak må gå av i dag. Jeg oppfordrer ham til å redde landet, sa han i et intervju med CNN tidligere på dagen.

– Jeg har fått et mandat av folket og flere andre parter til å peke ut en regjering. Jeg håper å komme i kontakt med hæren snarest, slik at vi kan jobbe sammen, fortsatte han.

Egypt-ekspert og professor i sosialantropologi Unni Wikan minner om at ElBaradei ikke har noen posisjon blant vanlige folk i Egypt.

– Elbaradeis tilhengere er blant elitene og de velutdannede. Folk vet ikke hvem de vil ha etter Mubarak. Det fins ingen åpenbar kandidat. Derfor har Mubarak en mulighet til å forbli ved makten etter å ha dannet en ny regjering, tror hun.