Kjemper for utsendt tsjetsjensk familie

Familien Khabizajeva utenfor huset sitt på Sortland, kort tid før de ble sendt ut av Norge. F. v: Kadisjat (3), Eset (46), Movlet (12), Mokhamad (15), Anisat (10) og Aminat (17). Foto: Støttegruppa for familien / SCANPIX Les mer Lukk

Støttegruppa til den tsjetsjenske familien som ble sendt ut av Norge denne uka, vil å gå rettens vei for å få moren og de fem barna hjem.

– Vi vil prøve utvisningsvedtaket for retten. Vi har allerede samlet inn en del penger, og lokalsamfunnet stiller opp hvis det blir aktuelt, sier leder Christoffer Ellingsen i familiens støttegruppe til NTB.

Beboerne på Sortland i Nordland fylke er opprørt etter at den tsjetsjenske barnefamilien brått ble revet ut av det lille lokalsamfunnet.

Tirsdag ble Eset Khabizajeva (46) og hennes fem barn, som er mellom 3 og 17 år gamle, sendt ut av Norge. Da hadde de bodd lovlig på Sortland i flere år.

– For de minste, som ikke har mulighet til å skjønne hva som foregår, vil dagene i Russland brenne seg fast i livet som en katastrofe iscenesatt av den norske stat, sier Ellingsen til NTB.

Les også: Ingen demonstrerte for torturoffer

Fikk låne hus

Uten et sted å sove måtte familien overnatte på togstasjonen da de kom til Moskva tirsdag. Onsdag kveld reiste de videre med tog til byen Petrozavodsk, nordvest for Moskva.

Her har de fått låne seg et hus for noen dager.

– Huset har ikke innlagt varme og vi må ut for å hente vann. Det hjelper ikke å fyre, for det blir ikke varmt her, sier Aminat (17) på telefon til NTB.

Mamma Eset (46) og barna ble sendt ut av Norge etter at UDI trakk tilbake oppholdstillatelsen. Ifølge NRK skjedde det da barnas far kom for å leve med familien sin.

– Etter å ha fått avslag på egen søknad om opphold, meldte faren fra at han ville reise ut frivillig. For resten av familien ville da situasjonen vært den samme som da de fikk opphold. Men Utlendingsnemda opprettholdt vedtaket om å trekke tilbake oppholdstillatelsen, sier Ellingsen til NTB.

Les også: Nytt angrep i krigstrette Tsjetsjenia

Opp ned

For Aminat og de andre søsknene har hverdagen nå blitt snudd opp ned.

– Ingen av oss har vært her i Petrozavodsk før. Vi vet ikke hva vi skal gjøre. Vi håper å få reise tilbake til Norge snart, sier 17-åringen til NTB.

Nå jobber støttegruppa med å samle inn penger til familien, slik at de skal ha noe å leve av i Russland.

– Vi har tatt vare på klær, leker og andre ting som de i all hast måtte la ligge igjen da de brutalt ble sendt på flyet. Noe av dette skal vi også sende til dem, sier Ellingsen til NTB.

– Dersom norske barn blir behandlet på denne måten, er det grunn for barnevernet å gripe inn. Men her er det myndigheten som selv har skapt situasjonen, sier Ellingsen til NTB.

Les også: Maria vil ikke bli islending