– Fotballfans spiller hovedrollen i protester i Egypt

En egyptisk demonstrant i Kairo bruker et metallbrett til å beskytte hodet. Foto: Scanpix/AFP. Les mer Lukk

Velorganiserte fotballfans bidrar stort i protestene for å sikre at Egypts president Hosni Mubarak skal gå av, skriver det amerikanske sportsmagasinet Bleacher Report.

Grasrotkoalisjon som fotballfansen er en del av, vil at Mubarak skal lide samme skjebne som den tunisiske presidenten Zine El Abidine Ben Ali, som tidligere denne måneden måtte flykte landet etter massedemonstrasjoner.

Fotballskaren er ifølge Bleacher Report en del av en allianse bestående av ungdomsaktivister, islamister og arbeidere som protesterer mot at regjeringen ikke har klart å lette fattigdommen, fjerne korrupsjon eller skaffe arbeid til befolkningen.

At organiserte fotballfans involverer seg i protestene utgjør ifølge magasinet enhver arabers verste mareritt. Fotballen gir en sjelden plattform under de autoritære regimene, der man kan få utløp for oppsamlet sinne og frustrasjon.

Fotballklubben Al-Ahlys fanskare sa tidligere denne uken i en uttalelse på Facebook at de vil forbli ikke-politiske, men at deres medlemmer står fritt til å delta i protestene. (©NTB)