Mubarak sparker regjeringen og håper på ro

Your browser doesn't support HTML5 video.

Se opptøyene i Egypt
President Hosni Mubarak sparker regjeringen og håper det vil være nok til å stanse opptøyene i Egypt. Men fortsatt lyder ropene om at presidenten selv må gå av.

I en tale til nasjonen natt til lørdag lovet den hardt pressede presidenten både økonomisk og politisk reform. Han fortalte at han har bedt regjeringen om å gå av og at en ny vil bli utpekt om kort tid.

Umiddelbart etter talen trosset hundrevis av demonstranter soldatene som forsøkte å holde dem borte fra et torg i sentrum av Kairo. Igjen lød ropene om at presidenten må gi fra seg makten.

– For Guds skyld, dette dreide seg aldri om regjeringen. Det er du, Mubarak, som må gå! sa en av demonstrantene.

Les også: President Mubarak lover ny regjering

Snakket med Obama

Samtidig som sinte egyptere igjen inntok torget Tahrir, hadde Mubarak en lang telefonsamtale med sin amerikanske kollega og nære allierte Barack Obama. Han ba den egyptiske presidenten om å holde løftene han har gitt.

– Det som trengs nå, er konkrete skritt som styrker rettighetene til det egyptiske folket, sa Obama i en kort tale etter å ha snakket med Mubarak.

Samtidig understreket den amerikanske presidenten at også demonstrantene har et ansvar for å unngå voldelige sammenstøt.

– Vold og ødeleggelser vil ikke gi dem de reformene de ønsker, sa Obama.

Han ga ingen signaler om at han vil vende Mubarak ryggen. I stedet oppfordret Obama til dialog mellom regjeringen og borgerne.

Les også: - Over 1000 såret i Kairo-protester

Mange døde

Rasende demonstranter i Kairo kaster steiner mot politiet. Protestene i Egypt har vart i over fire dager. Foto: REUTERS/SCANPIX

De voldsomme opptøyene flere steder i Egypt fredag krevde minst 24 menneskeliv. Over 1.000 ble såret i sammenstøtene i Kairo, Suez og Alexandria.

Kontorene til regjeringspartiet ble satt i brann, og utpå natten ble det hørt skudd i nærheten av nasjonalforsamlingen. Mubarak har satt inn hæren i et forsøk på å få kontroll over situasjonen, men soldatene klarte ikke å holde folk borte fra Tahir-torget i hovedstaden.

Mange av demonstrantene ba de patruljerende soldatene om å slutte seg til protestene.

– Hæren og folket, sammen! ropte en gruppe demonstranter utenfor TV-bygningen i Kairo.

Så langt er det ikke noe som tyder på at de militære lederne har vendt seg mot regjeringen. Men vanlige soldater ble observert mens de viste V-tegnet – et seierssymbol – til folk i gatene i Kairo flere timer etter at portforbudet egentlig hadde trådt i kraft fredag kveld.

Les også: Unødvendige turer frarådes

– Forstår folket

I talen sin henvendte Mubarak seg direkte til folket og sa at han forstår at de vil han skal gjøre mer for å bekjempe fattigdom og arbeidsledighet og gjennomføre demokratiske reformer. Men han la til at det er reformene som allerede er blitt gjennomført som nå gjør det mulig for egypterne å demonstrere.

Mubarak minnet tilhørerne om at situasjonen er ustabil i flere av de andre landene i Midtøsten.

– Det er en hårfin grense mellom frihet og kaos, hevdet presidenten. (©NTB)

ABC TV: Se opptøyene i Egypt