Solberg: – Et brudd med vår Midtøsten-politikk

Høyre-leder Erna Solberg er forbauset over at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han har hatt direkte samtaler med Hamas’ ledelse. (Foto: Scanpix). Les mer Lukk

Høyre-leder Erna Solberg er forbauset over at utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier han har hatt direkte samtaler med Hamas’ ledelse.

Solberg sier at dette er et brudd med det som til nå har vært Norges politikk i Midtøsten.

– Jeg må si at jeg er veldig forbauset når det nå viser seg at Støre har hatt direkte politisk kontakt med lederen i Hamas. Det er ikke det inntrykket han har gitt i den politiske debatten i Stortinget – hvor han nesten har virket moralsk forarget over at noen av oss har sagt at de har hatt kontakt med Hamas, sier Solberg til NTB.

Les også: Støre snakket direkte med Hamas' leder

Ønsker forklaring

Solberg understreker at når hun har kritisert Støre for kontakten med Hamas, så har han hele tiden understreket at dette er en kontakt som ikke har vært på politisk plan, men på lavere ambassadepersonell-nivå.

Høyrelederen ønsker nå at Støre forklarer seg nærmere for Stortinget.

– Jeg synes det ville være naturlig at Støre orienterer Stortinget på en ordentlig måte om disse samtalene og hvorfor de har blitt gjennomført. Han må gjerne også orientere om på hvilken måte han mener han har orientert Stortinget tidligere om dette, sier hun.

Solberg mener at samtalene kan få konsekvenser for hvordan Norge oppfattes internasjonalt.

– Konsekvensen kan bli at man internasjonalt ikke lenger opplever Norge som nøytral, ikke som forvalter av begge siders synspunkter, men at vi har beveget oss med den rødgrønne regjeringen til å bli israelkritiske og propalestinske, avslutter Høyre-lederen.

Frp-Siv reagerer også

Frp-leder Siv Jensen mener utenriksminister Jonas Gahr Støres kontakter med Hamas ikke er Norge verdig.

Hun sier Stortinget flere ganger har reist spørsmålet om hvilken kontakt det egentlig er mellom Norge og Hamas.

– Hver gang har utenriksministeren avvist at den er politisk. Men nå sitter Hamas-lederen selv og fremstiller kontakten som om Norge på en måte har anerkjent Hamas, og det er ikke vårt land verdig, sier Jensen.

På spørsmål om hun skiller mellom Norges engasjement for å få etablert en samlingsregjering av Fatah og Hamas og perioden etter, da Hamas med vold tok makten i Gaza, sier Frp-lederen:

– Uansett situasjon og motivasjon er og blir Hamas en terrororganisasjon som ingen vil ha noe med på gjøre. Jeg kan godt forstå at Støre har behov for å bortforklare, men i denne saken kan han ikke dekke seg bak president Abbas.

- Hva som foregår mellom Fatah og Hamas vedkommer ikke Norge. Utenriksministeren kan derfor ikke unnskylde seg med at han handlet etter sterk oppfordring av president Abbas, sier Siv Jensen.

(©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter