Alsgaard: – Ikke VM-aktuell

Thomas Alsgaard overrasket den norske skieliten med å gå inn til NM-bronse på 15 km klassisk i Steinkjer torsdag. (Foto: Ned Alley, Scanpix) Les mer Lukk

Thomas Alsgaard avviser at det blir noe VM-start på ham til tross for den imponerende 3.-plassen under torsdagens 15-kilometer i NM.

På spørsmål om hvordan han skulle forberede seg til VM kom det kontant:

– Jeg skal studere lister og statistikk sammen med Jann (Post) og Torgeir, sa Alsgaard om sine NRK-kolleger.

– Jeg er milevis unna å være en medaljekandidat i VM, konstaterte en av de beste skiløperne som verden noensinne har sett.

Det blir TV og ikke aktivt langrenn på mannen som la opp som aktiv skiløper etter 2003-sesongen.

Alsgaard påstår at han ikke er godt nok trent for VM-innsats.

– Jeg har trent hardt siden jeg bestemte meg for å stille opp for tre uker siden, og jeg kan langrenn. De siste tre ukene har jeg gjort en kjempejobb og har konsentrert meg helt om å gå klassisk. Jeg er i så god form som jeg kan få blitt og har jobbet mentalt i forkant. Men jeg mangler litt styrke og fikk noen downperioder underveis, forklarte Alsgaard som kom i mål 1.07,9 minutter bak vinneren Eldar Rønning.

Les også: Bjørgen vant sitt tiende NM-gull

Tidlig

Det ble tidlig klart at han ville kunne være med i kampen om en pallplass. Vinneren Eldar Rønning er ikke overrasket.

– Nei. Jeg har sett hvor mye han har trent. Dessuten var det far min (Jan) som smurte skiene hans. Det måtte bli bra, mente Rønning, som selv fikk skiene smurt av sin svigerfar Kai Selbæk. Selbæk og klisterski er en god kombinasjon. Det var det også med kombinasjonen Jan Rønning og Thomas Alsgaard.

– Jeg hadde supre ski og løypa passet meg bra med mye staking og hurtighet. VM-løypa er helt annerledes. Den går mer på kapasitet, mente Alsgaard som gjerne skulle ha sett at han ikke hadde blitt nummer tre.

– Avstanden opp til Eldar er helt grei, men vi skulle vel alle ha ønsket at det hadde kommet inn noen flere mellom oss.

Kandidat

Det er liten tvil om at Alsgaard hadde gått seg rett inn i VM-troppen om han hadde forsøkt. Han erkjenner at det ville ha vært fullt mulig å gjøre comeback i langrennssporet om lysten hadde vært der.

Odd-Bjørn Hjelmeset skuffet med en 8.-plass, men er ikke overrasket over at Alsgaard presterte så godt.

– Hør her. Han er fortsatt en av dem i langrenns-Norge som trener desidert mest og han har ambisjoner om å vinne Vasaloppet. Da må du trene, sa Hjelmeset som påsto at han hadde satset 5000 kroner på at Alsgaard skulle bli nettopp nummer tre.

Tilfeldig

Sportssjef Åge Skinstad vil ikke være med på at det er noen fallitterklæring at «mosjonisten» Alsgaard knep bronsen.

– Nei. Thomas har trent bra de siste to-tre årene. Men det er ingen hemmelighet at vi skulle ha sett flere i toppen ved siden av Eldar og Martin (Johnsrud Sundby som ble nummer to). Det blir vanskelig å finne en fjerdemann til å gå 15-kilometeren i VM, sa Skinstad.

– Det er tre klare medaljekandidater, de er også gullkandidater. Men ingen fjerdemann har vist seg som en medaljekandidat. Da kan det kanskje være en ide å tenke på erfaring med tanke på framtide i uttaket, sa Alsgaard.

Hvis den tankegangen får gjennomslag, ligger veien åpen for en løper som Sjur Røthe. Han kom på 4.-plass torsdag.

Bak Thomas Alsgaard. (©NTB)