Nye protester og massepågripelser i Egypt

Egyptisk opprørspoliti brukte tåregass og vannkanoner for å spre demonstranter i landets hovedstad Kairo natt til onsdag. Demonstrantene, som har hentet inspirasjon fra Tunisia, krever at president Hosni Mubarak går av. Foto: REUTERS / Asmaa Waguih / SCANPIX Les mer Lukk

Reformtilhenger og nobelprisvinner Mohamed ElBaradei er på vei til Egypt, der han vil møte demonstrantene i hovedstaden Kairo.

Protestene i byen fortsatte natt til torsdag, og motstandere av regimet lekte katt og mus med politiet til helt ut på morgenkvisten.

Minst fire mennesker er drept, og ifølge myndighetene er 500 mennesker blitt pågrepet siden demonstrasjonene begynte en rekke steder i landet for et par dager siden.

Men en uavhengig sammenslutning av advokater mener det virkelighet antallet arresterte er over dobbelt så høyt.

Les også: Flere drept i uroen i Egypt

SE BILDENE FRA OPPRØRET HER

Mange av regimekritikerne håper ElBaradei, som tidligere ledet Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), vil bringe forandring til Egypt. Selv varsler han at han vil slutte seg til demonstrantene.

– Jeg drar tilbake til Kairo og tilbake til gatene. For i realiteten finnes det ikke noe annet valg, sier ElBaradei til det amerikanske nettstedet The Daily Beast.

Frykter ikke ekstremisme

Nobelprisvinneren mener mange egyptere har fått mer enn nok av styret til president Hosni Mubarak og at de ikke en gang vil godta at han fortsetter i en overgangsperiode.

Samtidig avviser han argumentet om at den autoritære arabiske ledere som Mubarak er de eneste effektive skansene mot islamsk ekstremisme.

Les også: - Ta til gatene

– I Egypt finnes det en hel regnbue av forskjellige folk som er sekulære, liberale og markedsorienterte. Hvis du gir dem en sjanse, så vil de organisere seg og velge en regjering som er moderne og moderat, tror El Baradei.

Bruker nettet

Nettsteder som Facebook har spilt en viktig rolle i organiseringen av protestene, og nettaktivismen ser ut til å pågå ganske uavhengig av de mer etablerte opposisjonsgruppene i landet.

Den største av disse antas å være Det muslimske brorskap, som blant annet har et omfattende nettverk av veldedighetsprosjekter.

Les flere nyheter på ABC Nyheter

Det er ventet at protestene fredag, når landets muslimer samles til bønn, vil bli de mest omfattende denne uken.

«Egypts muslimer og kristne vil gå ut og kjempe sammen mot korrupsjon, arbeidsledighet, undertrykkelse og manglende frihet», skriver en av landets aktivister på en Facebook-side.

Det er kommet meldinger om at det er lagt begrensninger på flere sosiale nettsteder i landet etter at protestene begynte.