Knuser drømmen til de palestinske flyktningene

Millioner av palestinere lever fortsatt i flyktningleirer over hele Midtøsten, som disse kvinnene som venter på hjelpeforsyninger fra FN i Shati-leiren på Gazastripen. Foto: Reuters/SCANPIX Les mer Lukk

Palestinernes president Mahmoud Abbas knuser drømmen til millioner av palestinske flyktninger om en dag å kunne vende hjem.

Lekkede dokumenter fra PLOs forhandlingssekretariat viser at de palestinske forhandlerne i all hemmelighet gikk med på et kontroversielt israelsk forslag i 2009.

Ifølge dokumenter Al Jazeera og The Guardian har fått tilgang til, og som de hevder å ha fastslått ektheten til, innebar enigheten at bare 1.000 flyktninger ville få returnere årlig over en tiårsperiode.

Les også: - Israel ville bytte bort egne borgere

Rundt 5 millioner palestinske flyktninger og etterkommere av palestinere som ble drevet på flukt da staten Israel ble opprettet og i krigene som fulgte, ville dermed ha fått drømmen om en dag å kunne vende hjem knust.

Jevnet med jorda

Det store flertallet av palestinske flyktninger, som fortsatt lever i leirer i naboland som Jordan, Syria og Libanon, vet at landsbyene de engang måtte flykte fra, ble jevnet med jorda etter den israelske statsdannelsen i 1948.

Les også: Jesu dåpssted minelagt

Retten til retur har likevel vært et sentralt krav i alle forhandlinger med Israel opp gjennom årene.

Israelske ledere utelukker en slik masseretur av frykt for at landets jødiske befolkning skal bli tallmessig underlegne, men har i forhandlinger antydet vilje til å inngå avtaler om økonomisk kompensasjon.

– Israel vil anerkjenne lidelsene til – men ikke ansvaret for – de palestinske flyktningene, heter det i et forslag fra daværende statsminister Ehud Olmert i 2008.

– Israel vil bidra til å kompensere flyktningene gjennom en mekanisme, basert på lidelsene, heter det videre.

Enighet

I det samme forslaget tilbød Olmert å ta imot 5.000 palestinske flyktninger, noe som straks ble avvist fra palestinsk side.

Palestinernes forhandlingsleder Saeb Erekat opplyste senere at det var oppnådd enighet om 10.000 flyktninger over ti år, noe også USAs spesialutsending George Mitchell ble fortalt i februar 2009.

Les også: Drøftet Midtøsten med Jordan

Da Erekat orienterte europeiske diplomater i 2010, opplyste han at palestinerne var villige til å inngå en avtale som sikret 15.000 flyktninger retten til å vende hjem.

PLOs absolutte minstekrav hadde inntil da vært at minimum 100.000 flyktninger skulle få vende hjem.

I hardt vær

Saeb Erekat, som fra før er i hardt vær etter avsløringer om at palestinerne under forhandlingsmøter tilbød Israel å beholde store deler av det okkuperte Øst-Jerusalem, forsøker nok en gang å avdramatisere innrømmelsene.

– Forslag til avtaler må selvsagt godkjennes i en folkeavstemning. Ingen avtaler vil bli undertegnet uten tilslutning fra det palestinske folk, sier han til The Guardian.

Den samme Erekat utelukket i mars 2007, under et møte med Belgias daværende utenriksminister Karel De Gucht, at de palestinske flyktningene i eksil ville få delta i en slik folkeavstemning.

– Jeg sa aldri at diasporaen skulle avgi stemme. Det kommer ikke til å skje. Folkeavstemningen blir for palestinere i Gaza, på Vestbredden og i Øst-Jerusalem. Vi kan ikke gjøre det i Libanon, vi kan ikke gjøre det i Jordan, sa Erekat. (©NTB)