– Israel ville bytte bort egne borgere

Israels tidligere utenriksminister Tzipi Livni skal ha tatt til orde for at israelske landsbyer med mange arabiske innbyggere, burde overlates til palestinerne. Foto: REUTERS/SCANPIX. Les mer Lukk

Israelske forhandlere skal i hemmelighet ha foreslått at områder hvor det bor mange arabiske israelere, kunne innlemmes i en framtidig palestinsk stat.

Det går fram av de hemmelige dokumentene fra fredsforhandlingene som TV-stasjonen Al Jazeera har fått tilgang til.

I første rekke er det Israels kontroversielle utenriksminister Avigdor Lieberman som offentlig har tatt til orde for at Israel bør gi fra seg områder hvor det bor mange arabere.

Det betyr i praksis at en del av innbyggerne her vil bli fratatt sitt israelske statsborgerskap.

Les også: – Ville gi mye av Øst-Jerusalem til Israel

Men hemmelige møtereferater fra 2008 tyder på at også den daværende utenriksministeren Tzipi Livni støtter en slik løsning. Hun skal ha foreslått at flere arabiske landsbyer i Israel kunne gis til palestinerne i bytte mot andre landområder.

Vil bli i Israel

Dersom et slikt bytte hadde funnet sted i dag, så ville det skjedd i strid med ønskene til menneskene som blir berørt. Livnis utspill skal derfor ha blitt avvist av de palestinske forhandlerne.

I motsetning til palestinerne på Vestbredden og Gazastripen er de israelske araberne borgere av Israel.

Og selv om mange av dem føler seg diskriminert og fremmedgjort i samfunnet de lever i, har en rekke meningsmålinger vist at et solid flertall ønsker å beholde statsborgerskapet sitt.

– Forholdene er bedre her enn i Palestina, selv om vi ikke føler at vi er en del av samfunnet til det jødiske folket, sier Bashar al-Alimi (38) til Al Jazeera.

Han bor i Baqa al-Gharbiyya, en arabisk landsby som ligger nordøst for Tel Aviv, inne i selve Israel.

– Rasisme

Liberale israelske kommentatorer har beskyldt utenriksminister Lieberman for rasisme når han har luftet muligheten for å bli kvitt områder med mange arabiske israelere.

Når han likevel har gjort seg til talsmann for det kontroversielle forslaget, er det delvis for å sikre et stort jødiske flertall i den israelske befolkningen også i framtida. Muligheten for at jødene havner i mindretall, er et skrekkscenario for de fleste israelske politikere.

– Nesten enige om flyktninger

Frykten for store endringer i befolkningssammensetningen er hovedårsaken til at de palestinske flyktningene lenge har vært et vanskelig tema i fredsforhandlingene i Midtøsten.

Mange palestinere ble drevet på flukt da Israel ble opprettet i 1948, og i dag anslås det at flyktningene og etterkommerne deres utgjør 6 millioner mennesker. Et stor andel av disse bor i land som Libanon, Syria og Jordan.

De hemmelige dokumentene som Al Jazeera har fått tilgang til, tyder på at de palestinske myndighetene i praksis har godtatt at bare en brøkdel av flyktningene vil få vende tilbake.

– Når det gjelder flyktninger, så er det ulogisk å be Israel om å ta imot 5 millioner eller 1 million. Det ville bety slutten på Israel, skal president Mahmoud Abbas ha sagt i 2009.

Israelske myndigheter har angivelig gått med på å ta imot opptil 25.000 flyktninger, og de palestinske forhandlerne skal ha gitt uttrykk for at partene var nær enighet på dette området.