– Vanskelig å finne de skyldige

Det er mange i Nord-Kaukasus som kan tenktes å ty til terror, og det kan derfor bli vanskelig å finne de skyldige bak mandagens selvmordsaksjon i Moskva. (Foto: Scanpix) Les mer Lukk

Det er mange i Nord-Kaukasus som kan tenktes å ty til terror, og det kan derfor bli vanskelig å finne de skyldige bak mandagens selvmordsaksjon i Moskva.

Det sier Russland-ekspert Tor Bukkvold, som er forsker ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI).

– Sannsynligheten er stor for at det er opprørsgrupper i Nord-Kaukasus som står bak terroraksjonen på Domodedovo-flyplassen, sier Bukkvold til NTB.

Akkurat hvem som planla og utførte aksjonen som kostet minst 35 mennesker livet, kan det hende at man aldri finner svaret på, frykter han.

– Konflikten som på 1990-tallet startet i Tsjetsjenia, har siden spredt seg til naborepublikkene. Det er mange grupperinger i området, og den islamske opposisjonen er dypt splittet, konstaterer Bukkvold.

Les også: Ekspolosjon på Moskva-flyplass

Vanskelig

– Å finne ut hvilken kollektiv aktør som står bak, kan derfor bli svært vanskelig. Russerne klarte det ikke etter fjorårets terroraksjon mot T-banen i Moskva, sier han.

De to kvinnelige selvmordsbomberne som drepte 40 personer på T-banen i Moskva i fjor, kom begge fra Dagestan. Hvem som hadde sendt dem, er aldri fastslått.

– Det stopper ofte opp ved enkeltpersoner. Det er desperate folk som utfører slike aksjoner, sier Bukkvold.

Selv om den får liten eller ingen omtale i Vesten, er konflikten i Nord-Kaukasus brutal, påpeker han.

– Mange ble drept i kamper mellom opprørere og Moskva-støttede lokale sikkerhetsstyrker i 2010, også sivile, sier han.

Se video av eksplosjonen. (Obs, sterk bilder).

OL-frykt

Andre Russland-eksperter har knyttet mandagens terroraksjon mot neste års presidentvalg i Russland. De frykter en opptrapping fra de nordkaukasiske opprørernes side fram mot dette.

– Det kan være en sammenheng, men jeg vet ikke helt om jeg tror på dette, sier Bukkvold.

Han er mer redd for vinter-OL i Sotsji i 2014, og han tror at opprørerne ønsker å skape frykt fram mot og under dette arrangementet.

– At de slår til mot et sivilt mål som en flyplass, kan være ledd i dette, mener han. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter