Svik etter svik i Alvdal-saken

Et gjennomgående tema i overgrepssaken i Alvdal er at mange voksne mennesker har kjent til sterke overgrep, men ikke gjort noe med det, sier bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Les mer Lukk

Ingen av dem som fikk vite om overgrepene i Alvdal-saken, foretok seg noe som helst. Selv ikke barnas egen far.

I retten mandag kom det fram at faren kjente til videoopptak av grove overgrep mot sin datter, uten å foreta seg noe før politiet grep inn nesten ett år senere. Det var den hovedtiltalte kvinnen i saken, barnas mors som fortalte eksmannen om videoopptaket.

– Det har vært et gjennomgående tema i denne saken, at det er mange voksne mennesker som kjenner til sterke overgrep, og til tross for det er det ingen som gjør noe med det, sier bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen.

Les også:

Sjokket i Alvdal

Fant nedgravd harddisk

Vantro dommer

Da den 47 år gamle mannen hadde gjort seg ferdig med sin forklaring mandag ettermiddag, brøt en vantro tingrettsdommer Tom Urdahl inn.

– Jeg får meg ikke til å forstå dette. Du får vite at det finnes en film med overgrep mot din datter, så overlater du til moren å gå til politiet? Hvorfor gikk du ikke selv til lensmannskontoret, spurte Urdahl.

– Ja, det kan du spørre om. Jeg stolte vel på henne, svarte 47-åringen.

Mannen visste om overgrepsfilmen i mange måneder uten at han foretok seg noe.

– Det er snakk om ti måneder, bortimot ett år. Det er ti måneders ekstra lidelse for din datter, det, utbrøt Urdahl før mannen fikk forlate rettssalen.

Les også:

Gutt beskrev grove overgrep fra mor og stefar

Lo da han fikk se overgrepsbilde

Har ikke ord

– Dommerens poeng var nok å peke på hvordan det går an å vite at noe så alvorlig har skjedd med barnet ditt uten at man varsler, og bare overlater til tilfeldighetene om det skjer noe, sier Reiestad Hansen.

Hun har vanskelig for å forstå at noen kan gjøre noe slikt mot barn.

– Det gjør det ekstra ille at de som er nærmest til å beskytte ikke gjør det. Vi kommer de nærmeste dagene nok til å høre flere som har visst noe om dette og ikke gjort noen ting, sier Reiestad Hansen.

Onsdag skal en venninne av den hovedtiltalte 46-årige moren vitne. 46-åringen sa i sin forklaring at hun hadde fortalt venninnen, som tidligere jobbet i barnevernet, om filmen der den hovedtiltalte 64-åringen forgriper seg på stedatteren. Venninnen hadde anbefalt henne å kontakte politiet, men det ble aldri gjort. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter