Maria Amelie landet i Moskva

Marie Amelie ble mandag formiddag sendt ut av Norge. Foto: Sara Johannessen / Scanpix Les mer Lukk

Flyet med Maria Amelie om bord landet i 16-tiden på Sjeremetevo-flyplassen i Moskva.

Maria Amelie og kjæresten Eivind Trædal forlot Norge tidlig mandag ettermiddag, i følge med to tjenestemenn fra Politiets utlendingsenhet. Aeroflot-flyet fra Gardermoen til Moskva var framme i 16-tiden norsk tid, meldte flere norske medier.

En rekke norske journalister var enten med på flyet eller til stede på flyplassen. Journalister fra russisk fjernsyn og aviser var også møtt opp på flyplassen. Men 25-åringen selv ønsket ikke å si noe, verken til norsk eller russisk presse.

– Jeg orker ikke si noe i dag, sa Maria Amelie til Dagbladet.no etter ankomst til Moskva.

– Vi skal bare komme oss bort og få oss et sted å sove i natt, sa kjæresten Eivind Trædal til Aftenposten da paret var på vei ut i en drosje.

Les også:

- Maria Amelie skal med flyet

Forlaget skal forsørge Maria i Moskva

– Tas godt imot

Maria Amelie, som er kvinnens forfatterpseudonym, ble eskortert til Russland av to tjenestemenn fra Politiets utlendingsenhet etter at hun ble pågrepet av politiet mandag morgen.

Før avreisen lovet en talskvinne for russiske immigrasjonsmyndigheter, Valentina Kazakova, at de vil ta godt imot Maria Amelie. Rutinen i slike saker er at personen får overlevert midlertidige oppholdsdokumenter på flyplassen, og at de så må søke om innenrikspass.

Må skaffe dokumenter

Talskvinnen sier til Dagbladet.no at myndighetene blant annet har jobbet med å skaffe 25-åringen innkvartering, hvis det skulle være nødvendig. Myndighetene ville også være behjelpelige med å kontakte sosialmyndighetene, om det skulle være behov for det.

– Hun skal ikke måtte sove på gata, sier Kazakova. Hun mener Maria Amelies sak er uproblematisk, og at det bare vil ta en ukes tid å ordne russisk innenrikspass til henne.

Det første Maria Amelie må ha i orden er bostedstillatelse og innenrikspass, melder NRK. Innenrikspasset viser at hun er russisk borger, og først når det er i orden, kan hun søke om utenrikspass. Først når hun har det, vil det være mulig for henne å søke arbeidstillatelse i Norge.

Samtidig som Aeroflot-maskinen var på vei fra Oslo, kom det melding om en terroraksjon på flyplassen Domodedovo. Dette er en annen av Moskvas flyplasser, og Maria Amelie og hennes følge ble ikke berørt av hendelsen. Også ved Sjeremetjevo-flyplassen ble det innført ekstra sikkerhetstiltak som følge av terroraksjonen. (©NTB)

Se også: Her dra Maria Amelia


Les alt om Maria Amelie-saken