– Palestinsk gruppe bak bombeaksjon i Egypt

Selvmordsbomberen tok med seg 23 ofre i døden natt til 1. nyttårsdag. Foto: REUTERS / Amr Abdallah Dalsh / SCANPIX Les mer Lukk

Egyptiske myndigheter sier de kan bevise at en palestinsk gruppe sto bak selvmordsangrepet mot en kirke i Alexandria der minst 23 mennesker ble drept 1. januar.

Ifølge Egypts innenriksminister Habib el-Adli har regjeringen bevis for at den palestinske gruppen Islams hær står bak angrepet. Ifølge El-Adli har den Gaza-baserte gruppen nære bånd til terrornettverket al-Qaida.

Islams hær nekter derimot for at gruppen hadde noe med aksjonen å gjøre.

– Vi har ingen kobling til angrepet i Egypt selv om vi berømmer de ansvarlige, sa en talsperson søndag.

– Israel eneste mål

Den militante gruppen har tidligere hatt tette bånd til islamistorganisasjonen Hamas, som kontrollerer Gazastripen. En talsmann for Hamas gikk søndag ut og krevde at egyptiske myndigheter presenterer de bevisene de hevder å ha.

Ifølge Hamas er Israel det eneste målet for de palestinske militante gruppene, og talsmannen avviste søndag at det finnes noen forbindelse mellom al-Qaida og Gazastripens militante, slik Egypt sier.

Han la samtidig fram en påstand om at det trolig var den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad som sto bak angrepet i Alexandria 1. januar.

Gratulerte politiet

Egypts president gratulerte likevel søndag landets politistyrker for arbeidet med å finne de skyldige. Ifølge Hosni Mubarak var målet for dem som utførte angrepet å skape splid mellom kristne og muslimer i Egypt.

Selvmordsbomberen døde da han sprengte seg i luften utenfor en kirke i byen Alexandria like etter midnatt natt til første nyttårsdag. Kristne var da på vei til en midnattsmesse i kirken, og 97 mennesker ble såret. Ingen har tatt på seg ansvaret for angrepet.

Egypts kristne utgjør 10 prosent av befolkningen og har vært målet for en rekke angrep. De har også beskyldt myndighetene for systematisk diskriminering og sier at ikke nok er blitt gjort for å beskytte dem mot vold.

Les også: Midnattsmesse ble blodbad

(©NTB)