– Røyk fra kjøkkenovner en enorm helserisiko

En nigeriansk kvinne forbereder et måltid i byen Lagos. Mange kvinner i fattige land får helseproblemer på grunn av røyk fra ildsteder og kjøkkenovner. Foto: REUTERS/SCANPIX Les mer Lukk

Røyk fra ildsteder og ovner tar livet av to millioner mennesker hvert år, viser tall fra Verdens helseorganisasjon.

Flere millioner mennesker blir også hvert år syke av den dødelige forurensningen, noe som gjør at FN beskriver problemet som en av de største helserisikoene i den fattige delen av verden.

I et nytt prosjekt tar WHO nå sikte på å erstatte 100 millioner «skitne» ovner med ikke-skadelige ovner i løpet av ni år, skriver den britiske avisen The Independent søndag.

I mange afrikanske og asiatiske land har røyk fra koke- og oppvarmingskilder seilt opp som den sjette hyppigste dødsårsaken. Og ifølge WHO dør flere mennesker av denne typen forurensing enn av malaria hvert år på verdensbasis.

Årsaken til helseproblemet er delvis brennstoffet som brukes og delvis mangelen på ventilasjon.

Fyring med kull, tre og dyremøkk fører til store utslipp av livsfarlig røyk. Resultatet er blant annet lungekreft og KOLS (kronisk obstruktiv lungesykdom), og kvinner som tradisjonelt oppholder seg mest i kjøkkenet og rundt ildsteder der maten lages, rammes hardt.

Men barn rammes enda hardere. Av de to millionene som hvert år dør av sykdommer som skyldes denne typen forurensningskilder, anslår WHO at 44 prosent er barn som dør av lungebetennelse. Dette er dermed den største dødsårsaken blant barn i verden.


(©NTB)