SV fornøyd med sin egen Amelie-innsats

SV vil fortsette å stå opp for et rausere og romsligere Norge, heter det i et vedtak landsstyret i partiet fattet lørdag. Her er SV-leder Kristin Halvorsen på landstyremøtet på fredag. Foto:Scanpix Les mer Lukk

Landsstyret i Sosialistisk Venstreparti er fornøyd med partiets innsats i Amelie-saken, men vil fortsette arbeidet for å få til et rausere samfunn.

I et vedtak lørdag sier landsstyret seg tilfreds med at partiet har fått regjeringen med på en endring i regelverket, slik at brudd på utlendingsloven av asylsøkere ikke skal være til hinder for å få behandlet søknad om arbeidstillatelse.

I vedtaket heter det at SV vil jobbe for bedre forhold for papirløse i Norge og at spesielle humanitære hensyn vektlegges.

Les også: Flere støtter utsendelse av Maria Amelie

Landsstyret viser til at 22 av 27 EU-land har ordninger for å gi lovlig opphold til grupper av papirløse, og slår fast at SV vil jobbe for at norsk praksis i hovedtrekk skal være i samsvar med praksis i andre sammenlignbare land.

Rausere og romsligere

– Folks engasjement i saken om Maria Amelie må føre til en bedre politikk for papirløse innvandrere, spesielt de som kommer hit som barn. SV vil fortsette å stå opp for et rausere og romsligere Norge, heter det i vedtaket.

Les også: - Maria Amelie sendes ut mandag eller tirsdag

Det var medlemmer i landsstyret som ønsket et mer vidtrekkende vedtak. Fredag la lederen i Kvæfjord SV, Arne-Johan Johansen, fram et forslag som konkluderte med at SV skulle si at nok er nok i asylpolitikken.

– Vi aksepterer ikke lenger å være regjeringsansvarlig for en asylpolitikk som er konstruert for å skremme folk bort fra Norge, skrev han i sitt forslag.

Etterlyser oppmyking

SV-ledere i Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø går i en egen uttalelse inn for en oppmyking av dagens asylpolitikk.

De sier at regjeringens endring er et lite skritt i riktig retning, men stiller seg uforstående til at folk som er her og som skal ha jobb, må være nødt til å reise ut av landet for å søke om arbeidstillatelse. Derfor krever de en gjennomgang og oppmyking av regelverket.

Lokallagslederne stiller seg bak formuleringen i Soria Moria 2 om en konsekvent, rettferdig og rettssikker flyktning- og asylpolitikk.

– Men både Amelie-saken og en rekke andre enkeltsaker viser at dagens praksis bryter med den allmenne rettsoppfatningen og i flere tilfeller kan karakteriseres som urettferdig. Situasjonen er nå blitt slik at vi straffer brudd på utlendingsloven minst like hardt eller hardere enn brudd på straffeloven. Dette er både urimelige og urettferdig, heter det i uttalelsen fra de fire SV-lederne Marcela Tvedt Molina, Oddny Miljeteig, Elin Kvikshaug Berntsen og Gunhild Johansen. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter