Albanias statsminister advarer mot folkeopprør

Albanias statsminister Sali Berisha på en pressekonferanse fredag 21.januar. Foto: REUTERS/Arben Celi/Scanpix Les mer Lukk

Statsminister Sali Berisha sammenligner situasjonen i Albania med folkeopprøret i Tunisia, men lover at et opprør ikke vil finne sted i et av Europas fattigste land.

– Ingen kan ta makten med voldelige midler i dette landet, sa Berisha ifølge BBC.

Fredag strømmet tusenvis av demonstranter ut i gatene i hovedstaden Tirana og krevde at Berishas regjering går av. Protesten endte med blodige gatekamper mellom politi og demonstranter, og minst tre mennesker mistet livet.

Berisha sammenlignet sine politiske motstandere med Tunisias styrtede president Zine al-Abidine Ben Ali, men sa motstanderne forsøker å velte hans regjering med vold.

– Bastardbarna til Albanias egne Ben Ali-er ser for seg et tunisisk scenario for Albanias innbyggere. Men ingen makt i verden er i stand til å manipulere det albanske folks frie vilje, sa Berisha.

Les også: Tre drept i gateslag i Albania

Statsministeren avviste å innføre unntakstilstand i den tidligere kommuniststaten, men gjorde det klart at vold ikke ville bli tolerert.

Leder for opposisjonens sosialistparti, Edi Rama, legger skylden på politiet for de blodige protestene.

– Jeg ber den såkalte statsministeren om å la være å dra vårt samfunn lenger dypere inn i en blindgate, sa Rama.

Demonstrantene vil lørdag sørge over de drepte og fredelige protester vil bli arrangert, la Rama til.

Les også: Landesorg i Tunisia

(©NTB)