Krigskorset til Trond André Bolle

Your browser doesn't support HTML5 video.

Krigskorset til Bolle
Marinejeger Trond André Bolle er tildelt krigskorset med sverd post mortem. Tildelingen er den første gitt til en soldat for innsats etter andre verdenskrig.

41 år gammel ble han sammen med tre andre soldater drept av en veibombe i Afghanistan i juni i fjor.

Tildelingen i statsråd fredag er den første som er gitt i forbindelse med innsats etter andre verdenskrig.

Etter statsråd fredag informerte forsvarsminister Grete Faremo (Ap) om tildelingen under en markering ved Akershus festning.

Jens Stoltenberg sier medaljen er velfortjent.

«Regjeringen tildeler Krigskorset til Trond André Bolle. Velfortjent heder til norsk helt», skriver statsminister Jens Stoltenberg på Twitter.

Glad "Kjakan"

Krigsveteranen Gunnar «Kjakan» Sønsteby har vært blant dem som har tatt til orde for at Trond André Bolle burde bli tildelt krigskorset med sverd post mortem.

Når NTB ringer ham for å fortelle at regjeringen har besluttet å tildele Bolle utmerkelsen, er hans første kommentar:

– Det var virkelig flott å høre! Det er vel fortjent på alle måter. Han satte inn livet i kampen, sier Sønsteby som er Norges høyest dekorerte krigshelt.

Historisk

Også pårørende-aksjonen etter Trond Andre´s etterlatte, pårørende-aksjonen er glad for at Trond Andre Bolle i dag har fått Krigskorset post mortem.

- Dette er først og fremst en anerkjennelse over alt hva Trond Andre har utrettet, men dette er også en stor anerkjennelse av våre myndigheter over hva alle soldaters innsats i fredsbevarende og NATO operasjoner har utført etter krigen, sier Edvard Bjørge i pårørendeaksjonen.

Medaljen er historisk i og med at det er den første gang dette skjer etter krigen for operasjoner utført etter 2. verdenskrig.

Minnested

Pårørende-aksjonen er en aksjon som startet på Toten, men har spredd seg i ulike miljøer og som har som mål å samle inn penger. Den støttes av tidligere og nåværende marinejegere, Norsk Reserveoffisersforening avd Vestoppland. Norsk Veteranforbund for Internasjonale Operasjoner avd Gjøvik og Toten, ordfører i Østre Toten, Hans Seierstad.

Den har som formål å samle inn penger til et utested i hagen for familien Bolle i en slik utforming som Trond Andre hadde ønsket seg. Utestedet er tegnet av tidligere kollega av Trond Andre, tidligere marinejeger Martin Glomnes, og skal realiseres våren sommeren 2011.