Solberg: – Krekar bør rettsforfølges i Norge

Erna Solberg er klar på at mulla Krekar må nektes å forlate Norge dersom den siktelsen mot ham ender med tiltale. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Mulla Krekar vil hjem, men kan få 15 år i et norsk fengsel for trusler og terroroppfordringer. Høyre-leder Erna Solberg mener han må bli i Norge til en eventuell straffesak er behandlet.

Erna Solberg er klar på at mulla Krekar må nektes å forlate Norge dersom den siktelsen mot ham ender med tiltale, skriver Dagsavisen.

– Jeg er tilhenger av at folk som gjør noe straffbart, blir dømt, og det ville være unaturlig med utsendelse i påvente av en dom. Blir Krekar tiltalt, er det min bestemte oppfatning at han ikke kan sendes ut eller skal få anledning til å reise fra landet før straffesaken er behandlet og avgjort, sier Solberg til Dagsavisen.

Les også: - Blir neppe drept

– Blir han dømt, så kan man alltids vurdere hvor lenge han skal sone i Norge, sier Solberg.

Siden september i fjor har Krekar vært siktet for oppfordring til terror og trusler mot myndighetspersoner, deriblant mot Høyres leder og tidligere kommunalminister, Erna Solberg.

Les også: Vil tiltale Krekar

På tross av siktelsen stiller Krekar likevel som vilkår at norske myndigheter hjelper ham med å bli fjernet fra USA og FNs terrorlister før han frivillig reiser tilbake til Nord-Irak.

Truslene han er siktet for, skal Krekar ha framsatt under en pressekonferanse i Oslo 10. juni i 2010. Der sa mullaen at dersom han blir drept etter å ha blitt tvangssendt fra Norge, så vil personen som står ansvarlig for utsendelsen også dø.

Les også: - Krekar vil hjem

PSTs forslag i tiltalespørsmålet skal overleveres statsadvokatene for endelig påtalemessig avgjørelse. Ifølge Dagsavisen kan en slik overlevering skje allerede ved månedsskiftet. (©NTB)