Irlands statsminister tvinges til nyvalg

Irlands statsminister Brian Cowen, som representerer partiet Fianna Fáil, strever i motbakke på grunn av landets økonomiske problemer. Foto: REUTERS/SCANPIX. Les mer Lukk

Irlands statsminister Brian Cowen varsler at det blir valg på ny nasjonalforsamling 11. mars etter at han gikk på et pinlig politisk nederlag.

For å kunne utsette nyvalget til månedsskiftet mars-april forsøkte Cowen onsdag å legge en ny regjeringskabal, men resultatet ble slett ikke som han hadde tenkt.

Han undervurderte reaksjonene fra opinionen og regjeringspartneren De Grønne, og i stedet for å styrke regjeringens stilling, forsvant en tredel av regjeringsmedlemmene i løpet av 24 timer.

En av Fianna Fails egne parlamentarikere sier at han aldri har sett noe lignende i løpet av sine 23 år i nasjonalforsamlingen.

– Jeg er virkelig rasende over det som har skjedd. Det har vært en elendig håndtering, og det viktigste som er kommet fram, er at det er ikke er noen som helst kontakt mellom ledelsen i partiet mitt og folket der ute. Folk er med rette svært opprørt, sier Tom Kitt til irsk fjernsyn.

Ifølge Cowen vil statsrådene som er igjen, overta oppgavene til de seks som har gått av

Vil vedta kriselån

I en tale til nasjonalforsamlingen torsdag ga Cowen beskjed om at han kommer til å oppløse nasjonalforsamlingen med den hensikt å avholde valg. Men før dette vil han sørge for å få vedtatt kriselånet som regjeringen har forhandlet seg fram til med EU og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Cowens parti Fianna Fáil er ventet å gå på et dundrende nederlag i valget som følge av det økonomiske uføret landet har havnet i.

Også blant vanlige folk er reaksjonene kraftige etter Cowens forsøk på å beholde makten noe lenger.

– Jeg skulle gjerne stilt dem opp ved en vegg og skutt alle sammen, sier firebarnsmoren Bernadette, som også driver et eget vinimportfirma.

Upopulær leder

Brian Cowen er den mest upopulære statsministeren noensinne i irsk historie. Men tirsdag vant han likevel et tillitsvotum i eget parti som betyr at han blir sittende som leder.

Fianna Fáil har sittet i regjering i en årrekke og var også ansvarlig for den liberale økonomiske politikken som ble ført i forkant av finanskrisen.

Partiet inngår nå i en koalisjonsregjering med De grønne, som i november krevde nyvalg på nyåret.