Grugger operert for hodeskader

Hans Grugger ble fraktet til sykehuset i Innsbruck på båre etter sitt stygge fall på trening torsdag. (Foto: EPA / Reuters). Les mer Lukk

Østerrikeren Hans Grugger falt stygt i Mausefalle på trening i Kitzbühel torsdag. Han ble fraktet til sykehus i Innsbruck og lagt rett på operasjonsbordet.

– Han ble operert i all hast i Innsbruck. Operasjonen gikk etter planen, men mer kan jeg ikke si i øyeblikket, sa Østerrikes herretrener Mathias Berthold på lagledermøtet torsdag kveld.

Grugger var uheldig inn i de to svingene like før «musefellen» helt i starten av den beryktede utfortraseen i Kitzbühel.

– Han kom i ubalanse gjennom svingene og på kanten av Mausefalle. Allerede da skjønte jeg at det kom til å gå galt, så jeg snudde meg bort og så ikke selve fallet der jeg sto på toppen og ventet på tur til å starte, sa Aksel Lund Svindal til NTB torsdag ettermiddag.

Grugger startet som nummer fem, men etter at han var gått over ende og ble liggende urørlig i kompresjonen like etter det første bratte henget, ble treningsomgangen avbrutt en halvtimes tid.

Grugger var bevisstløs da han ble fraktet til sykehuset i Innsbruck. Ved siden av hodeskaden skal han ha fått skader i brystregionen.

Alvorlig

Det ble raskt klart at Gruggers skader er temmelig omfattende og alvorlige, for legene la ham rett på operasjonsbordet for å foreta et akutt inngrep i hodet.

Nevrokirurger opererte ham i flere timer.

Selv om operasjonen etterpå ble betegnet som vellykket, vil man se an Gruggers utvikling over natten før det kommer en uttalelse om tilstand og skadeomfang.

For to år siden falt sveitseren Daniel Albrecht stygt på trening i Kitzbühel.

Han var uheldig i målhoppet, men måtte gå halvannen sesong før han var tilbake i skiløypa igjen etter de alvorlige hodeskadene han pådro seg. I likhet med Grugger slo også Albrecht seg bevisstløs i fallet.

– Folk blir nervøse

– Jeg orket ikke å se på fallet, men det var andre som så TV-bildene fra uhellet, og det er klart at de fleste blir nervøse når slikt skjer, sa Svindal til NTB.

Han slo fast at han fikk en ny påminnelse om at det er en risikoidrett han driver med.

– Det er et vanskelig punkt i løypa der Grugger falt, for det er snakk om et stort hopp. Dersom man ikke er i balanse i det man går ut over kanten ved Mausefalle, kan det fort gå galt, sa Aksel Lund Svindal.

– Det var et stygt uhell. Årsaken var at Grugger var i ubalanse idet han gikk inn i svingen før hoppet. Han fikk en rotasjon og slo hodet kraftig i underlaget da han landet, sa den norske treneren Håvard Tjørhom til NTB.

Hans Grugger er 30 år gammel, og han er først og fremst fartskjører. I årets sesong har han ikke lyktes helt. Plasseringene hans i verdenscupen har variert mellom 15.- og 23.-plass, men han ble østerriksk mester i utfor i mars i fjor.