Westergaard: – Tiltalte er en feig liten løgnhals

Sikkerhetstiltakene var omfattende da rettssaken mot mannen som er tiltalt for drapsforsøk på Kurt Westergaard, startet i Aarhus onsdag. Karikaturtegneren Westergaard tror ikke noe på at øksemannen som brøt seg inn i huset hans, bare ville skremme ham. Foto: Kim Haugaard / Scanpix. Les mer Lukk

Karikaturtegner Kurt Westergaard tror ikke at øksemannen som brøt seg inn i huset hans, bare ville skremme ham. Retten fikk torsdag høre en beskrivelse av dramaet, sett med en femårings øyne.

Den lille jenta, som Westergaard passet på, forteller at hun sa «gå vekk» til øksemannen som angrep tegneren. Stephanie, som bare var fem år da dette skjedde, har forklart seg på et videoopptak som ble vist i retten.

– Jeg satt i en grønn sofa da mannen plutselig kom inn, sier hun. Hun husker ikke så mange andre detaljer om angrepet, som fikk Westergaard til å flykte inn i et spesialsikret rom i huset.

«Sloss med tyven»

– Jeg ble glad da politiet kom, for de er snille, de er ikke slemme og de kom for å stoppe mannen. En fra politiet sloss med tyven, det fortalte den andre politimannen meg, så politiet ble fanget og nå er han i fengsel, sier Stephanie som er datter av en av Westergaards venner. Hun virker tilsynelatende lite påvirket av voldsomhetene hun var vitne til.

Westergaard selv sa torsdag at han er sikker på at han med nød og neppe unngikk å bli drept, da han ble angrepet i sitt eget hjem i fjor. Øksemannen Mohamed Geele ville straffe tegneren for hans karikatur av profeten Muhammed.

– Hvis han hadde greid å slå inn døren, ville det betydd den visse død for meg, sa den 75 år gamle Westergaard på andre dag av rettssaken mot Geele. – Du må dø! Du skal til helvete, ropte angrepsmannen den dramatiske atten til første nyttårsdag 2010.

«Hellig kriger»

– Inntrykket mitt var at han kom inn i huset som en hellig kriger som ville slå i hjel en vantro, sa tegneren i retten. Han satt bare et par meter unna dansksomalieren som er tiltalt for å ha forsøkt å drepe ham.

Selv hevder tiltalte at han bare ville true og skremme Westergaard. Formålet skal ha vært å få ham til å slutte å forsvare de omstridte Muhammed-tegningene.

Etter å ha lest om dansksomalierens forklaring i retten dagen i forveien, hadde tegneren følgende kommentar: – Han er en feig liten løgnhals.

Innbruddet hos Westergaard skjedde nyttårsnatten i fjor, og tegneren mener han reddet livet ved å rømme inn på et spesialsikret bad. Mens han tilkalte politiet, hogget inntrengeren løs på badedøren med øks.

Omfattende tiltale

– Mannen var vanvittig og ropte en masse muslimske forbannelser, og at nå skulle jeg dø, forteller Westergaard. Den 29 år gamle dansksomalieren er tiltalt for forsøk på drap og terrorisme, angrep på offentlig tjenestemann og ulovlig våpenbesittelse.

Han fortrakk ikke en mine da tegneren forklarte seg i retten i Aarhus. Westergaard sa at han overhodet ikke tror på forklaringen om at Geeles hensikt bare var å skremme ham, et utsagn han stemplet som «barnslig».

Den omstridte Westergaard-tegningen var en av tolv karikaturer av Muhammed som sto på trykk i den danske avisen Jyllands-Posten i september 2005.

Flere europeiske aviser gjenga senere tegningene, blant dem den norske kristne avisen Dagen Magazinet.