Ingen besøk på hamburgerbar for Hu

USAs president Barack Obama tok i mot sin kinesiske kollega Hu Jintao i en storslått seremoni utenfor Det hvite hus onsdag. Foto: REUTERS/SCANPIX. Les mer Lukk

Handel, atomsikkerhet og menneskerettigheter sto på menyen under det kinesiske presidentbesøket i USA. Men det blir ikke noe besøk på hamburgerbar for Kinas president Hu Jintao.

Hu Jintao ble hilst velkommen i Washington med all den pomp og prakt Det hvite hus kunne oppvise.

– Våre to land har en enorm andel i hverandres suksess, sa USAs president Barack Obama, som sier besøket kan legge grunnlaget for samarbeid de neste 30 årene.

Hu gjengjeldte velkomsthilsenen med å si at forholdet mellom USA og Kina har bedret seg siden Obama ble president.

Fadeser

Da Russlands president Dmitrij Medvedev besøkte USA, tok president Barack Obama ham med på hamburgerbar. Mer enn noen storslått middag signaliserte det nærhet og fortrolighet mellom de to lederne.

For Hu er det lagt andre planer. Obama skal være vert for en gedigen statsmiddag i Det hvite hus, en av mange seremonier som skal rydde opp etter fadesene fra besøket hos president George W. Bush i 2005.

Da ble Hus tale på plenen utenfor Det hvite hus avbrutt av en demonstrant fra Falun Gong. Og Hu ble ønsket velkommen som president for Republikken Kina, Taiwans formelle navn.

Presset på menneskerettigheter

På en felles pressekonferanse senere på dagen ble Hu derimot presset av amerikanske journalister om Kinas forhold til menneskerettighetene. Først etter å ha blitt spurt to ganger svarte Hu på det brennbare spørsmålet.

– Kina anerkjenner og respekterer de universelle menneskerettighetene, men samtidig mener vi at det er nødvendig å ta ulike nasjonale omstendigheter i betraktning når det kommer til menneskerettigheter, sa Hu. Samtidig innrømmet han at Kina fortsatt har lang vei å gå.

Obama sa tidligere onsdag at han hadde oppfordret Kina og Hu om å respektere menneskerettighetene.

– Historien viser at samfunn blir mer harmoniske, nasjoner lykkes bedre og verden blir mer rettferdig dersom rettighetene og pliktene til alle mennesker og nasjoner blir respektert, sa han.

På pressekonferansen dempet han derimot retorikken noe.

– Kina har et annet politisk system enn oss. Kina er på et annet utviklingstrinn enn oss. Vi kommer fra svært ulike kulturer som har veldig forskjellige historier, sa Obama.

Tunge temaer

Også striden om den lave kursen på kinesisk valuta ble et diskusjonstema mellom de to. På pressekonferansen sa Obama at han har gjort det klart overfor Hu at USA mener at den kinesiske valutaen er undervurdert.

Men noe skal det alt være enighet om. En amerikansk tjenestemann sier at det vil bli offentliggjort en samarbeidsavtale om atomsikkerhet under besøket. Målet er bedre sikring av atomanlegg og kontroll med kjernefysisk materiale.

USA og Kina ble alt under første dag av besøket enige om eksportavtaler til en verdi av 45 milliarder dollar, opplyser en amerikansk tjenestemann. Kina skal blant annet kjøpe 200 Boeing-fly fra USA.

Markedsadgang

Amerikanske storselskapers adgang til det kinesiske markedet vil ifølge The New York Times også bli et vanskelig tema.

Amerikanske selskaper har klaget over hvordan de blir tilsidesatt på det kinesiske markedet, der Kinas egne selskaper blir favorisert. Kinesiske krav om at amerikanske og andre lands selskaper også må dele sin teknologi med kineserne, gjør store amerikanske bedriftsledere rasende, ifølge avisen.

Det handler ikke om mindre bedrifter, men giganter som Microsoft og General Electric (GE). Obama og Hu møtte 18 amerikanske og kinesiske næringslivsledere i Det hvite hus onsdag.

USA i Asia

Kina har med offensive krav og sammenstøt med andre stater i Asia det siste året satt USA i stand til å komme tilbake med mer offensivt utenrikspolitisk, mener mange.

Blant annet har Kinas kampanje mot Norge etter tildelingen av Nobels fredspris til Liu Xiaobo både overrasket og skremt asiatiske politikere, og den har ikke vært noen fjær i hatten for folkerepublikken.

I amerikansk presse blir det også påpekt at verten for onsdagens statsmiddag er fredsprisvinneren fra 2009, mens gjesten er mannen som er ansvarlig for å holde fredsprisvinneren fra 2010 fengslet.

– Ubehagelig, sier Michael Green, tidligere Asia-rådgiver for president Bush, til The New York Times.

Les også: USA stiller flere krav til Kina