Mange mindreårige asylsøkere blir borte

Barneombudet sparer ikke på skytset i sin beskrivelse av hvordan Norge behandler enslige mindreårige asylsøkere. (Foto illustrasjon/Scanpix) Les mer Lukk

73 asylsøkere mellom 15 og 18 år forsvant fra norske mottak i fjor. Mangel på system legger til rette for menneskehandel, mener barneombud Reidar Hjermann.

1.200 enslige mindreårige asylsøkere var i fjor innom mottakene til Utlendingsdirektoratet (UDI). Av disse forsvant 103 uten å oppgi ny adresse. UDI opplyser at 30 av de 103 har kommet tilbake, skriver Dagsavisen.

Barneombudet sparer ikke på skytset i sin beskrivelse av hvordan Norge behandler enslige mindreårige asylsøkere.

– Vi setter himmel og jord i bevegelse hvis norske statsborgere forsvinner, og i særdeleshet hvis de er barn, men vi finner ikke det samme engasjementet når asylsøkende barn blir borte, sier Hjermann til Dagsavisen.

Avdelingsdirektør Anne Siri Rustad i UDI opplyser de antar at flere av de forsvunne ungdommene bor sammen med familie, venner eller bekjente i Norge. En del reiser også ut av landet. Samtidig erkjenner hun at noen kan bli trukket inn i kriminelle miljøer og bli utnyttet eller utsatt for kriminelle handlinger.

UDI har ikke hjemmel til å holde enslige mindreårige over 15 år på mottakene om de selv ønsker å flytte. Dette mener Hjermann er uholdbart.

– Da må man gjøre noe med hjemmelen. Barn under offentlig omsorg skal ikke kunne rusle av gårde frivillig, sier Hjermann.

Han frykter at flere barn i verste fall kan ha blitt plukket opp av kriminelle som utnytter dem til kriminalitet eller prostitusjon.

Enslige asylsøkere som ikke har fylt 15, er ikke UDI ansvar. Denne gruppen tas hånd om av barnevernet. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter