Må senke billettprisene

Eagles, her med Glenn Frey bak mikrofonen, var blant de amerikanske artistene som måtte avlyse konserter i 2010 på grunn av sviktende billettsalg. Foto: AP Les mer Lukk

Store artister begynner nå å senke billettprisene etter katastrofesommeren 2010, da en rekke konserter måtte avlyses i USA.

Konsertgjengere verden over kjøpte 15 prosent færre billetter i 2010 enn året før. Inntektene fra de 50 største turneene, med artister som U2 og Lady Gaga, innbragte inntekter som var 12 prosent lavere enn i 2009, ifølge bransjebladet Pollstar.

Særlig i USA ble mange stornavn rammet: Både gamle helter som Eagles og nye navn som Demi Lovato og Jonas Brothers måtte avlyse konserter på grunn av dårlig billettsalg.

Nå akter veteraner som ZZ Top å senke billettprisene fra 325 kroner, som var gjennomsnittsprisen for en konsert med det beskjeggede bandet i 2010, og helt ned til 60 kroner i noen tilfeller.

– Det er på tide å gi tilbake. Vi vil finne på andre måter å tjene penger på, sier Carl Stubner, manager for ZZ Top, til AP.

Billigere bak

For når fansen først kommer på konsert, bruker de nemlig like mye som vanlig på øl og merchandisevarer.

– Vi vet at dersom du senker prisen, kommer folk, sa Michael Rapino, sjef for verdens største konsertarrangør Live Nation Entertainment Inc., til sine investorer i november.

Selv om prisnedgangen ikke vil gjelde de beste plassene foran, kan det ifølge AP bli aktuelt å senke prisene på de rimeligere plassene lenger bak.

Aner ikke hvordan

Andre ser ikke hvordan de skal kunne klare å kutte billettprisen. Neil Diamond forklarer det med størrelsen på konsertproduksjonen.

– Det hadde vært enklere med bare meg og gitaren, men da må jeg gi 50 mennesker sparken.

Samtidig bidrar konkurransen om de største navnene til å øke honorarene. Bandmanagerne trenger å sikre artistene sine mest mulig penger, for å veie opp for synkende platesalg.

Derfor uttalte Rapino at Live Nation noen ganger må droppe noen avtaler og arrangere færre konserter, særlig de med lave profittmarginer. (©NTB)

Les flere nyheter her