Gambisk politi tier om etterforskningen

Gambisk politi er svært ordknappe og vil ikke si noe om etterforskningen av den overgrepsmistenkte 45-åringen fra Telemark som sitter fengslet i Gambias hovedstad Banjul.

Fakta:  

*En 45 år gammel mann fra Telemark ble mandag pågrepet i Gambia, mistenkt for seksuelle overgrep, i første omgang mot ett barn i Gambia.

*Saken ble kjent da Aftenposten tirsdag siterte den gambiske TV-kanalen GRTS. Mannen hadde seks mindreårige gutter på soverommet sitt da han ble pågrepet.

*Mannen ble i 2006 dømt for over 100 overgrep mot sin egen sønn i årene 1999 til 2002. I 2004 ble han dømt for overgrep mot flere mindreårige.

*I høst ble han anmeldt for seksuelle overgrep mot en gutt i barneskolealder i Oslo. Mannen er siktet i denne saken.

*I november reiste han til Gambia, der han denne uka ble pågrepet av gambisk politi.

*Advokat Sigurd Klomsæt har representert mannen tidligere og har begjært seg oppnevnt som hans forsvarer i den norske saken.

(Kilde: NTB)

– Vi uttaler oss ikke før etterforskningen er avsluttet. Kom tilbake om en uke, sier lederen for kriminalavdelingen i Interpol til NTB torsdag. Han vil ikke oppgi navnet sitt.

Det er Interpol i Gambia som etterforsker saken mot den tidligere overgrepsdømte telemarkingen. Interpol ville onsdag ikke si noe om hvor lang tid etterforskningen kan ta.

Les også: Gambia-pågrepet dømt flere ganger

Kontakt med norsk politi

Verken politiets talsperson Jerry Mballow eller andre i politiet i den gambiske hovedstaden vil bekrefte opplysninger om saken som har kommer fram i gambiske og norske medier. De vil heller ikke si om han er formelt siktet, men bekrefter overfor NTB at etterforskerne er i kontakt med norsk politi.

45-åringen som er mistenkt for overgrep mot flere gutter i landet, har siden mandag sittet fengslet i politihovedkvarteret, der Interpol-avdelingen holder til i toppetasjen.

Bygget ligger i den mest fasjonable delen av den gambiske hovedstaden. I samme bydel ligger også regjeringskontorene, nasjonalforsamlingen og presidentkontorene. Det er bare et par steinkast til de lange sandstrendene som er grunnlaget for den intensive turistindustrien i det lille landet.

Alvorlige anklager

45-åringen ble i 2006 dømt for over 100 overgrep mot sin egen sønn, som ennå ikke var fylt ti år da overgrepene tok slutt i 2002. I 2004 ble han også dømt for overgrep mot flere mindreårige. Straffen var på to år og sju måneder.

Norges konsul Robert Hardmark møtte 45-åringen i politihovedkvarteret onsdag morgen. Den overgrepsmistenkte nordmannen bekreftet da at han blir behandlet bra.

Hardmark som har vært konsul i Gambia helt siden 1980, sa til NTB at av alle sakene han har vært borti, er anklagene i denne saken de alvorligste.

Torsdag skal konsulen i møte i det gambiske utenriksdepartementet, blant annet for å snakke om saken mot nordmannen.

Les også: Overgrepsdømt nordmann pågrepet i Gambia

Seks gutter

45-åringen ble pågrepet av gambisk politi etter at Kripos hadde sendt en bekymringsmelding om at han kunne befinne seg i Banjul.

Opplysningene kom fram i forbindelse med den pågående etterforskningen av en overgrepssak mot mannen i Norge. 45-åringen er siktet i denne saken. Det er så langt ikke tatt stilling til om han skal begjæres utlevert.

Da politiet aksjonerte mot leiligheten fant de ham sammen med seks mindreårige gutter på soverommet, den yngste av barna var bare tre år gammel. Nordmannen er foreløpig mistenkt for seksuelle overgrep mot ett barn i Gambia.

Ber om innsyn

Gambisk politi tok beslag i videoutstyr og flere minnepinner under aksjonen mot leiligheten hvor nordmannen oppholdt seg. Oslo politidistrikt og Kripos vil trolig allerede torsdag sende en formell anmodning via Interpol om å få innsyn i det beslaglagte materialet.

I et møte med Kripos torsdag ettermiddag skal norsk politi lage en skisse over videre etterforskningsskritt. (©NTB)