Rakettoppskyting i storm og snøbyger

Været på nyttårsaften vil være alt annet enn fyrverkerivennlig, opplyser meteorologen. Foto: Scanpix/ABC Nyheter (montasje) Les mer Lukk

Et ufyselig uvær som er på vei innover Sør-Norge fører med seg både kuling, storm og snøbyger. Fyrverkeriet risikerer å fly i alle retninger under nyttårsfeiringen mange steder.

– Det blir nok en ganske heftig nyttårsaften for veldig mange. Været blir langt fra optimalt for rakettoppskyting, sier Storm-meteorolog Ina Ynnesdal Sulen til NTB.

Det er to vidt forskjellige lavtrykk som kommer til å påvirke nyttårsværet. Det ene er på vei inn mot kysten av Finnmark, mens det andre kommer fra Norskehavet med retning mot vestlandskysten.

Sulen beskriver dette siste som hissig og hurtiggående. Det ufyselige været vil trolig gi fyrverkerioppskytere store utfordringer veldig mange steder.

Kuling og liten storm

– Det blir nok surt for mange på nyttårsaften. Dette hissige lavtrykket vil gi en vestlig vindretning med vindstyrker opp mot kuling og liten storm langs kysten av Vestlandet, Agder og i Midt-Norge, sier Sulen.

Temperaturen blir forbigående ganske mye mildere enn på lenge nyttårsaften, med plussgrader i kyststrøkene. Men skyer, regn, snø og den voldsomme vinden vil legge en real demper på nyttårsfeiringen utendørs.

Det hissige lavtrykket fra vest kommer til å rase sørøstover og krysse Midt-Norge utover fredagen.

Både på Vestlandet og i Midt-Norge blir det mye skyer, og dermed langt fra optimale forhold for dem som har håp om å se fargesprakende fyrverkeri mot nattehimmelen, sier Sulen.

Nordavinden vil merkes

Selv om folk på Østlandet trolig får opphold og slipper unna det meste av nedbøren, vil vindkulene virkelig sette sine spor.

– Utpå kvelden på nyttårsaften vil en sterk, nordlig vind i høyden slå kraftig inn over lavlandet på Østlandet. Det kan bli ganske surt ved midnatt, sier meteorologen.

Vinden kommer til å blåse godt utover hele natta og utover lørdagen. Først søndag blir det roligere. Da er det også rukket å en god del bli kaldere igjen.

Et sted i Nordland

Lavtrykket i nord er ikke like aggressivt som det søringene har i vente. Nordlendingene risikerer ikke storm i kastene, men må uansett belage seg på skyer og snøbyger i alle tre fylkene. Men for noen er det faktisk håp om klarvær:

– Nordland og Salten blir liggende litt midt mellom disse to lavtrykkene. Det er håp om at fralandsvind vil gjøre at det blir lettere vær utover kvelden nyttårsaften. Et eller annet sted i Nordland, trolig i Salten-området kan det bli fint, men det avhenger veldig av hvor de to lavtrykkssentrene går, sier Sulen.

Også lengst øst i Finnmark kan det bli opphold og en ganske fin inngang på det nye året.

Advarer mot vinden

Det varslede nyttårsuværet gjør at Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) ber folk være forsiktige under oppskytingen.

– Er det storm er ikke fyrverkeri det beste man holder på med. Man må sørge for at batteriene ikke blir tatt av vinden og tipper, sier overingeniør Dagfinn Johnsen i DSB til NTB.

– Men har man gode avstander og følger sikkerhetsrådene vil dagens bakkefyrverkeri fyke med vinden. Man må passe på å stille seg på riktig side av vinden slik at fyrverkeriet blåser vekk, sier Johnsen.

På Vestlandet advares det mot svært vanskelige kjøreforhold nyttårsaften på grunn av den sterke vinden og snøbyger.

(©NTB)