Overvåket de mistenkte terroristene i flere måneder

Anders Danielsson, SÄPO, og Jacob Scharf, PET, under pressekonferansen i det danske sikkerhetspolitiets hovedkontor onsdag. De tre som reiste fra Sverige til Danmark natt til onsdag hadde våpen i bilen, opplyste Danielsson på pressekonferansen. Foto: Scanpix Les mer Lukk

Svensk sikkerhetspoliti har i lang tid kjent til terrorplanene i København, og har overvåket de pågrepne personene i Danmark i flere måneder, opplyste Säpo-sjef Anders Danielsson i København onsdag ettermiddag.

– Vi har gjennom et ganske omfattende etterretningsarbeid i Danmark fått kjennskap til at det var individer i Sverige som planla terrorangrep i Danmark. Dette er personer som er kjent for sikkerhetspolitiet fra tidligere, sa Danielsson under en pressekonferanse i Politiets Efterretningstjenestes (PET) lokaler i København.

Säpo har derfor hatt mennene under omfattende overvåking.

– Vi har hele tiden hatt en teori om at de ville forlate Sverige og reise til København, sa Danielsson.

Hadde våpen i bilen

Totalt ble fem personer pågrepet onsdag, fire i Danmark og en person i Sverige. Tre av dem tok seg fra Sverige til Danmark natt til onsdag.

Säpo-sjefen opplyste at personen som ble pågrepet i Stockholm, valgte å bli igjen. Årsaken til dette er ikke kjent.

Danielsson opplyste at de hadde skaffet seg detaljert kunnskap om reisen til København, blant annet hva de hadde med seg i bilen.

– Vi visste at de hadde våpen i bilen da de forlot Stockholm, sa Danielsson.

Han opplyste videre at det svenske sikkerhetspolitiet var klare til å avbryte reisen til København dersom det skulle framkomme opplysninger som tydet på at allmennheten ville komme til skade.

Innen 1. januar

Terrorangrepet mot Jyllands-Posten skulle skje innen 1. januar, opplyste Jacob Scharf, sjefen for det danske sikkerhetspolitiet PET på pressekonferansen.

– Vår oppfatning er at de var i ferd med å forberede et terrorangrep mot Jyllands-Posten innen 1. januar, sa Scharf.

PET-sjefen opplyste at i hvert fall de tre personene som ble pågrepet i byen Herlev vil bli framstilt for varetektsfengsling torsdag. Målet er å få på plass en tiltale og påfølgende straffesak så raskt som mulig.

– Planen deres var å trenge seg inn i JP/Politikens Hus i København og forsøke å drepe så mange som mulig av dem som ville være til stede i bygningen, sa Scharf.

Fortsatt alvorlig trussel

PET-sjefen er av den oppfatning at de med de til sammen fem pågripelsene onsdag har klart å avverge det planlagte terrorangrepet. Terrortrusselen mot Danmark anses fortsatt som alvorlig, understreket Scharf.

PET-sjefen opplyste videre at det i forbindelse med pågripelsene ble foretatt ransakelser på de to adressene i Herlev og Greve.

– I Herlev ble det funnet plaststrips som kan brukes som håndjern, en maskinpistol og ammunisjon, sa Scharf.

Både Scharf og Danielsson understreket at pågripelsene kom etter langvarig og tett samarbeid mellom politi i flere land. (©NTB)

Les også: – Terrorangrepet skulle skje innen 1. januar

Les også: PST: – Ingen forbindelse til Norge

Les også: Overvåket de mistenkte terroristene i flere måneder

Les også: Løkke forferdet over terrorplaner

Les også: Fem pågrepet for terrorplaner i Danmark

Les flere nyheter her