Fem pågrepet for terrorplaner i Danmark

Terrorplanene mot blant annet Jyllands-Posten anses som skremmende og regnes som de alvorligste truslene mot Danmark etter striden om karikaturtegningene. Foto: Martin Sylvest Andersen (EPA/Scanpix) Les mer Lukk

Fem militante islamister ble onsdag pågrepet i Danmark og Sverige, trolig like før de skulle gjennomføre et terrorangrep mot Jyllands-Posten.

Fakta om angrep mot Jyllands-Posten  

Den danske avisen Jyllands-Posten publiserte 30. september 2005 tolv karikaturtegninger av profeten Muhammed. Det er senere blitt brukt som påskudd til flere voldsomme protester og terroraksjoner. Flere planlagte terroraksjoner mot Jyllands-Posten er avslørt.

*To tunisiske menn og en dansk-marokkaner ble arrestert i februar 2008 mistenkt for å planlegge drap på Jyllands-Postens tegner Kurt Westergaard.

*To amerikanske statsborgere ble arrestert i Chicago i oktober 2009 og siktet for å planlegge et angrep mot Jyllands-Postens lokaler i København. Ansatte skulle halshogges, ifølge planene.

*I januar 2010 ble tegneren Kurt Westergaard angrepet av en somalisk mann bevæpnet med øks. Westergaards rakk å komme seg inn på et sikkerhetsrom.

*I juni 2010 ble to menn anholdt i Nord-Afrika for planer om terror mot Westergaard.

*I september 2010 anholdt dansk politi en 24-årig tsjetsjener som kort tid tidligere hadde detonert en hjemmelaget bombe på et hotell i København. Målet var ifølge politiet Jyllands-Posten i Viby.

*28. september innrømmet en irakisk kurder som er varetektsfengslet i Norge for terrorplaner, at målet var Jyllands-Posten.

*29. desember 2010 anholder dansk politi fire personer og svensk politi én person for planer om å gjennomføre et angrep mot Jyllands-Postens kontorer i København. (©NTB)

Danmark har aldri vært tettere på å bli rammet av et storstilt terrorangrep, mener en tidligere sjef for Politiets Efterretningstjeneste (PET), Hans Jørgen Bonnichsen, etter nyheten om pågripelsene av de fem mistenkte.

PET regner med at angrepet mot Jyllands-Postens redaksjonslokaler på Rådhusplassen i København skulle finne sted en av de nærmeste dagene.

To andre aviser, Politiken og Ekstra Bladet, har sine lokaler i den samme bygningen ved den travle Rådhusplassen.

Les også: – Terrorangrepet skulle skje innen 1. januar

– Så mange som mulig

PET s sjef Jacob Scharf skriver i PETS første uttalelse om saken at planen trolig var å drepe så mange som mulig av de ansatte i Jyllands-Posten.

– Flere av de mistenkte ville etter PETs oppfatning forsøke å trenge inn i JP/Politikens hus i København og drepe så mange som mulig av de tilstedeværende personer, skriver Scharf.

Les også: PST: – Ingen forbindelse til Norge

– Umiddelbart forestående

I en uttalelse sier PET at de mistenkte ble pågrepet umiddelbart før et angrep mot Jyllands-Posten skulle finne sted.

Fire av de fem personene ble pågrepet av dansk politi onsdag, samtidig som svensk politi arresterte en femte person i Stockholm.

Under ransakingen av et av husene der de mistenkte ble arrestert, ble det blant annet funnet en maskinpistol med lyddemper og skarp ammunisjon, skriver Politikens nettutgave.

De fire som er pågrepet i Danmark er i alderen 29 til 44 år. De ble tatt i to leiligheter, den ene i Herlev og den andre i Greve.

Les også: Overvåket de mistenkte terroristene i flere måneder

Kom fra Sverige

De tre som er bosatt i Sverige, er en 44 år gammel tunisisk statsborger, en 29 år gammel svensk statsborger født i Libanon og en 30 år gammel svensk statsborger med ukjent opprinnelse.

De tok seg inn i Danmark natt til onsdag i en varebil som var leid i Stockholm.

Den fjerde pågrepne, en 26 år gammel irakisk asylsøker, er bosatt i Danmark, opplyser PET i en pressemelding.

Saken har etter alt å dømme ingen forbindelse til episoden da en 28-årig svensk-iraker sprengte seg i hjel i Stockholm to uker før jul.

Les også: Løkke forferdet over terrorplaner

– Militante islamister

PET har samarbeidet tett med det svenske sikkerhetspolitiet SÄPO i saken, og en 37 år gammel svensk statsborger av tunisisk opprinnelse er pågrepet i Sverige.

– Som følge av pågripelsene kunne et umiddelbart forestående terrorangrep avverges. Flere av de pågrepne betegnes som militante islamister med koblinger til internasjonale nettverk, opplyser PETs leder Jakob Scharf.

– Pågripelsene understreker alvoret i den terrortrusselen som rettes mot Danmark, og særlig mot institusjoner og personer med tilknytning til karikatursaken, sier Scharff.

– Alvorligste forsøk

Justisminister Lars Barfoed kaller det opprørende at en gruppe personer med militant islamistisk bakgrunn skal ha hatt konkrete planer om et alvorlig terrorangrep i Danmark.

– Gruppens planer om å drepe så mange som mulig er meget skremmende og er nok det hittil alvorligste forsøket på terror i Danmark, sier han i en e-post til nyhetsbyrået Ritzau.

Samtidig roser han PET for målrettet etterforskning og tett samarbeid med svenske myndigheter, og han oppfordrer danskene til ikke å la seg skremme.

– Det er viktig å holde fast på at risikoen for at den enkelte danske blir rammet av terror, er svært liten. Vi skal alle fortsette vår daglige dont uten å la frykten for terror styre vår gjøren og laden, sier han.

Ikke første gang

Jyllands-Posten har vært utsatt for flere angrepsforsøk siden Muhammed-karikaturene ble trykt første gang i 2005.

Tillitsmann for avisas journalister, Bo Jørgensen, sier at de har stor tillit til at PET kan håndtere situasjonen.

I oktober 2009 anholdt politiet i Chicago den 50-år gamle pakistansk-amerikaneren David Headley, som siden har tilstått at han hadde planer om et væpnet angrep på Jyllands-Posten da avisa holdt til på Kongens Nytorv.

Meningen var å halshogge de ansatte og kaste hodene ut av redaksjonens vinduer mot Kongens Nytorv i et angrep som skulle være en kopi av terrorangrepet i Mumbai i 2008.

Trolig var Jyllands-Posten også målet til den 24 år gamle tsjetsjeneren Lors Dukajev, som ble anholdt i september etter at han ved en feil utløste en bombe på et toalett på et hotell i København. (©NTB)

Les flere nyheter her