Røykere mer disponert for leddgikt

En ny rapport viser at én av fem med leddgikt, sannsynligvis ville unngått sykdommen hvis de hadde avstått fra røyking. (Foto: Colourbox) Les mer Lukk

Minst 200 nordmenn kunne hvert år unngått leddgikt hvis de ikke hadde røykt, går det fram av en rapport som professor Lars Klareskog ved Karolinska institutet har lagt fram.

Rapporten viser at 21 prosent, eller én av fem med leddgikt, sannsynligvis ville unngått sykdommen hvis de hadde avstått fra røyking.

Klareskog står bak den nye forskningen omtalt i «Revmarapporten» som utgis av Norsk Revmatikerforbund.

Les også: Tobakksrøyk hjemme tar mange barneliv

Professoren ved Karolinska i Stockholm anbefaler at de som har leddgikt i familien, eller som akkurat har fått diagnosen leddgikt, ikke røyker.

– Jo mer og jo lenger man har røykt, desto større er risikoen for å få leddgikt, konstaterer professor Klareskog. Han har også dokumentert at effekten av lavdose-cellegift og biologiske legemidler er dårligere blant røykere enn blant ikke-røykere.

Sammenhengen mellom røyking og leddgikt (revmatoid artritt) ansees i dag som sikker. Røyking er den sterkeste og best dokumenterte miljøfaktoren for utvikling av leddgikt. Ved hjelp av data fra leddgiktregisteret i Oslo ble denne sammenhengen først påvist for menn. Nyere data viser at sammenhengen også gjelder for kvinner.

Revmatoid artritt skyldes både arv og miljø. Hvis man har visse gener såkalte CCP-antistoffer i blodet og i tillegg røyker, er risikoen for å utvikle leddgikt aller størst. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter