Gambia-pågrepet dømt flere ganger

Your browser doesn't support HTML5 video.

- En svært alvorlig sak
45-åringen som er pågrepet i Gambia mistenkt for overgrep mot barn, er dømt for slike overgrep flere ganger i Norge, blant annet mot sin egen sønn. Arrestasjonen i Gambia skal ha skjedd på grunn av at norsk politi sendte bekymringsmelding til gambisk politi.

Bekymringsmeldingen førte til at gambisk politi stormet leiligheten der 45-åringen bodde i Banjul. Der fant de ham, ifølge gambisk TV, med seks små gutter hos seg, den yngste bare tre år. Politiet beslagla også blant annet en rekke minnekort med innhold som de har karakterisert som usømmelig, skriver Aftenposten.no som siterer den gambiske TV-stasjonen GRTS.

Dette beslaget er norsk politi nå er interessert i.

Norske barn?

– Det kan være aktuelt å be om å få se en kopi av dette beslaget for å forsøke å identifisere disse barna og se om de kan være norske, sier leder for sedelighetsavsnittet i Oslo politidistrikt, politioverbetjent Kari-Janne Lid til VG.

Les også: Overgrepsdømt nordmann pågrepet i Gambia

45-åringen skal ha oppholdt seg i Gambia hver vinter de siste fire årene. Ifølge det gambiske politiets talsmann, Yerro Mballow, skal 45-åringen ha betalt for både skolegang og klær til barna han hadde hos seg da han ble pågrepet.

– Det som er trist, er at to av barna bor i samme leilighetskompleks som ham. Barna har fått tillatelse av sine familier til å bo hos mannen, sa Mballow til gambisk TV.

Fra Telemark

45-åringen som er etnisk norsk og er fra Telemark, har tidligere vært forsvart av advokat Sigurd J. Klomsæt. Klomsæt sier til VG at han vil begjære seg oppnevnt som forsvarer for 45-åringen, og at han nå vil forsøke å reise til Gambia for å hjelpe nordmannen.

Også konsul Robert Hardmark ved det norsk-svenske konsulatet i Gambia sier at han nå vil besøke den pågrepne nordmannen for å forsikre seg om at hans rettigheter blir ivaretatt.

Norsk politi beklaget tirsdag, da arrestasjonen i Gambia ble kjent etter at Aftenposten.no meldte om den, at de ikke klarte å få tak i mannen før han dro til Gambia.

– Kunne gjort mer

– Vi fikk ikke tak i ham. I ettertid har vi sett at vi kunne ha gjort mer for å få tak i ham, spesielt innledningsvis i etterforskningen, sa politioverbetjent Kari-Anne Lid ved sedelighetsavsnittet i Oslo-politiet.

45-åringen er siktet i Norge for å ha forgrepet seg på en gutt i skolealder. I september mottok Oslo-politiet en ny anmeldelse mot ham, skriver Aftenposten.

Men politiet klarte altså likevel ikke å få tak i ham. Og i november dro han til Banjul i Gambia.

Det er foreløpig uklart om norsk politi vil be om å få 45-åringen utlevert til Norge. I Gambia risikerer han ifølge Aftenposten 14 års fengsel dersom han blir dømt for overgrep mot barn. Dessuten er strafferammen for produksjon av film og bilder som viser overgrep mot barn seks års fengsel. (©NTB)

Les flere nyheter fra ABC Nyheter