Sjette verste snøstorm i New Yorks historie

Fotgjengerne måtte slite for å komme seg fram i New York, etter et av de verste snøfallene i byens historie. Foto: Mike Segar (Reuters/Scanpix) Les mer Lukk

Innbyggerne i New York graver seg møysommelig ut av snøfonnene etter en av de verste snøstormene i byens historie.

Informasjonstavlene på Newark internasjonale flyplass hadde ikke mye hyggelig å fortelle mens flyplassen ble stengt under snøstormen. Foto: Lucas Jackson (Reuters/Scanpix)

Uværet har lettet, og flytrafikken er i gang på nordøstkysten av USA. Men det kan ta dager å rydde opp i værkaoset, varsler myndighetene. Snøstormen som herjet denne uka, skal være den sjette verste i byens historie.

Innbyggerne på nordøstkysten av USA våknet tirsdag til uvanlig høye brøytekanter og fortsatt forsinkelser i fly- og kollektivtrafikk. Men det ser ut til at stormen er over for denne gang. Det er Canada som nå kan vente seg uværet.

– Spennende

I USA forårsaket snøværet full stopp i fly, tog, buss og bane mange steder. New York var blant de hardest rammede områdene, men selv om kjøpesentrene sto delvis tomme, mange butikker og restauranter lot være å åpne, og aksjehandelen var langt roligere enn på en vanlig mandag, var det også flere som tok snøen med godt humør.

– I starten var det ganske spennende og stilig å se så mye snø. Men på stormens andre dag begynte jeg å bli frustrert. Det var så vanskelig å gå på fortauene, forteller 24 år gamle Will Robsinson, som er fra Texas og bare på besøk som turist.

I bydelen Brooklyn lekte barn i snøen, og folk tok seg fram på langrennsski, et uvanlig syn i New Yorks gater.

I Central Park på Manhattan, dekket et 50 centimeter tykt snølag bakken. Andre steder hadde det falt så mye som 80 centimeter siden søndag kveld.

Forsinkelser

De største flyplassene nordøst i USA gjenåpnet omsider natt til tirsdag. Men med rundt 5.000 innstilte flyginger siden søndag kan det ta dager før flytrafikken går som normalt. SAS meldte tirsdag kveld at de har gjenopptatt flygingene fra flyplassen Newark utenfor New York.

– Våre kunder som har vært strandet på Newark-flyplassen, har nå kommet seg av gårde, opplyser pressetalsmann i SAS, Anders Lindström til TT.

Kjøpesentre, butikker og restauranter var halvtomme eller valgte å holde stengt mange steder i New York mandag. Snøstormen har nå lettet og er på vei til Canada. Foto: Gary Hershorn (Reuters/Scanpix)

Men flypassasjerer må likevel belage seg på mye venting de kommende dagene, ifølge luftfartsmyndighetene. Et problem er også at en rekke passasjerer har hatt vansker med å ta seg ut til flyplassen.

Pendlere og julereisende som bruker tog og andre kollektivtilbud, måtte også tirsdag belage seg på forsinkelser. Men venting er likevel å foretrekke framfor å legge ut på veien i bil, advarer myndighetene.

Et titall dødelige trafikkulykker ble rapportert i de rammede områdene mandag.

Får kjeft

Totalt er over 400 medlemmer i nasjonalgarden kalt inn for å bistå lokale myndigheter i å rydde opp etter snøstormen, men politikerne får allerede kjeft for ikke å ha hatt beredskapen i orden.

New Yorks ordfører Michal Bloomberg må svare for full stans i så vel pendlertog mellom Long Island og sentrum, som i buss og undergrunnsbanen, til tross for at uværet var varslet.

Et av subwayens togsett ble stående i over sju timer under bakken, før passasjerene ble reddet ut.

Togselskapet Amtrak fikk i løpet av natten ryddet vekk så mye snø fra linjene at togtrafikken mellom New York og Boston kom i gang igjen, men også de med færre avganger. (©NTB)