Israel frykter at hele verden vil anerkjenne Palestina

Israels industri- og handelsminister Benjamin Ben Eliezer frykter at flere land vil komme til å anerkjenne Palestina til neste år. Foto: Osama Faisal (AP Photo) Les mer Lukk

Hele verden kan komme til å anerkjenne Palestina som en uavhengig stat innen året er omme, advarer et israelsk regjeringsmedlem.

Det er minister for handel og industri, Benjamin Ben Eliezer, som kommer med advarselen, som svar på at Ecuador formelt anerkjente Palestina som en uavhengig stat fredag.

Brasil, Argentina og Bolivia anerkjente den palestinske staten tidligere i desember, mens Uruguay varsler at anerkjennelsen kommer på nyåret.

Hele verden

– Det ville ikke overraske meg om hele verden, til og med USA, anerkjenner en palestinsk stat i løpet av året som kommer. Da vil vi bli nødt til å forklare hvordan dette kunne skje, sier Ben Eliezer, som er kjent som et av de mer moderate medlemmene i høyreregjeringen til Benjamin Netanyahu.

Israel er motstander av at Palestina skal anerkjennes som en uavhengig stat og mener etableringen av en uavhengig stat bare kan skje gjennom forhandlinger.

Forhandlingene brøt sammen tidligere i år fordi Israel nektet å etterkomme palestinernes og omverdenens krav om å stanse utvidelsen av bosetninger i de okkuperte områdene.

Uten legitimitet

Israels utenriksminister Avigdor Lieberman er også motstander av å forhandle med palestinerne og hevder at Israel ikke kan inngå en fredsavtale fordi den palestinske regjeringen savner legitimitet.

– Det er en regjering som har utsatt valget tre ganger, som tapte forrige valg, som ikke holder valg og som ikke akter å holde valg. Det er heller ingen garanti for at ikke Hamas vinner neste gang de holder valg, sier Lieberman.

Hamas vant valget i de palestinske områdene i 2006, men fikk aldri kontroll over de Fatah-kontrollerte sikkerhetsstyrkene. Det resulterte i væpnede sammenstøt på Gazastripen, og sikkerhetsstyrkene ble til slutt kastet ut av området.

Palestinernes president Mahmoud Abbas, som også er Fatah-leder, svarte med å frata Hamas regjeringsmakten. En midlertidig regjering ble innsatt, og denne har siden styrt på Vestbredden. Hamas har fortsatt makten på Gazastripen. (©NTB)

Les også:

Thorvald Stoltenberg krever sanksjoner mot Israel.

Jens Stoltenberg tror fortsatt på samtaler 17 år etter Osloavtalen.