NATO skal granske helikopterangrep i norsk område

Den norske styrken i Faryab-provinsen deltar også med helikoptre i ISAF-operasjonen. Dette bildet er fra en øvelse i den norske leiren i Maimana. Les mer Lukk

NATO skal granske hva som gikk galt da to sivile ble drept i et helikopterangrep utenfor byen Maimana i Afghanistan torsdag.

Helikopterangrepet fant sted i området der den norske stabiliseringsstyrken har sin base i Faryab-provinsen, og to personer ble såret i tillegg til de to som ble drept.

En av de drepte skal ha vært en politimann, mens den andre var broren til en politiker i Faryab, opplyser guvernøren i provinsen, Abdul Haq Shafaq. Han kom som selv kjørende tett ved stedet der helikopterangrepet fant sted.

– Uaktsomhet

Den NATO-ledede ISAF-styrken bekrefter at to personer «døde som følge av uaktsomhet» under operasjonen og opplyser i en kunngjøring at hendelsen skal granskes.

Ifølge ISAF angrep helikopteret bilen fordi den ikke hadde stanset da «en felles sikkerhetsstyrke» ropte og avfyrte varselskudd.

Norske styrker opererer i fellesskap med afghanske soldater og politifolk i Maimana-området og planlegger hvilke operasjoner som skal gjennomføres, men ingen nordmenn skal ha vært innblandet i torsdagens operasjon.

– Det var ingen norske soldater involvert, bekrefter pressetalsmann Christian Øverli ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

Han legger til at han ikke vet hvilke nasjonaliteter som var innblandet i helikopterangrepet.

Jaktet på Taliban-leder

– Operasjonen var basert på spesifikk etterretningsinformasjon om en kjent, høytstående Taliban-leder i Almar-distriktet, heter det i ISAF-kunngjøringen.

– Opprørerne i området antas å ha løpende kontakt med Taliban-ledere i Pakistan og Talibans skyggeguvernør formidler beskjeder og koordinerer finansiering og angrep, hevdes det videre.

– Han antas også å ha tilknytning til et nettverk som står bak bilbomber i Faryab, opplyser ISAFs felleskommando.

– Uskyldige menn

Mennene som befant seg i bilen som ble angrepet fra lufta, hadde imidlertid ingen tilknytning til Taliban-lederen som var mål for operasjonen, medgir nå NATO-talsmenn i Afghanistan.

– Selv om vi gjør vårt ytterste for å unngå sivile tap under operasjoner, virker det uheldigvis som om uskyldige menn ved en feil ble angrepet denne gangen, medgir oberst James Dawkins.

– Vi tar plikten til å beskytte den afghanske befolkningen fra opprørernes vold på alvor, og vi beklager på det dypeste denne hendelsen, sier ISAF-talsmannen i en pressemelding. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter