Kappløp for å få reisende hjem til jul

Heathrow har vært blant de hardest rammede flyplassene i vinterværet som har skapt store problemer i fly- og togtrafikken i Europa. Onsdag håpet man på bedring. Foto: REUTERS / Toby Melville / SCANPIX Les mer Lukk

Situasjonen for fly- og togtrafikken i deler av Europa har bedret seg noe, men flyselskapene sliter fortsatt med å få titusenvis av reisende hjem til jul.

Snøvær og kulde har skapt et mareritt for passasjerer som har prøvd å reise med fly og tog til og fra vesteuropeiske storbyer i førjulsdagene. Flere titusen reisende har vært rammet av kaoset.

Værsituasjonen har bedret seg noe, men europeiske flyplasser kjempet onsdag med å hjelpe alle de utålmodige reisende hjem til jul.

Nei til hjelp

Om lag 1.000 passasjerer overnattet natt til onsdag på London-flyplassen Heathrow, som er verst rammet av vinterværet.

– Rundt 70 prosent av flyene tar av i dag, opplyser en talskvinne for Heathrow til AFP.

Flyplassmyndighetene har imidlertid sagt nei til hjelp fra det britiske forsvaret. Den andre rullebanen ble åpnet tirsdag, noe som har skapt håp blant passasjerene som har sittet værfaste i avgangshallene.

Døgnet rundt

– Det er gode nyheter å se fly ta av og lande fra to rullebaner, sier Colin Matthews i BAA, selskapet som driver Heathrow og flere andre britiske flyplasser.

British Airways opplyser imidlertid at fram til klokken 7 torsdag morgen vil kun en tredel av deres flyginger ta av fra Heathrow.

I Frankrike har myndighetene tillatt at flyplassene Charles de Gaulle og Orly driver døgnet rundt slik at man skal få kabalen av tidligere innstilte avganger til å gå opp.

Men onsdag ettermiddag og kveld var det antatt at 15 prosent av flyene fra Charles de Gaulle ville bli innstilt på grunn av nytt snøfall. Torsdag antas det at 25 prosent av avgangene blir innstilt.

Ekstra tog

Også på flyplassen i Frankfurt sitter det mange passasjerer og venter på å komme seg av gårde, men onsdag bedret situasjonen seg, selv om 70 tidlige fly ble innstilt.

På flyplassen i Brussel var det få kanselleringer onsdag, men svært mange forsinkelser.

Eurostar-toget mellom London og Brussel gjenopptok normal innsjekking av passasjerer onsdag, men enkelte avganger ble innstilt.

Den tyske statsbanen Deutsche Bahn setter inn ekstra togsett den neste uka for å hjelpe passasjerer som ikke kommer seg av gårde med fly.

Nei til bonus

I London avviser flyplassmyndighetene den krasse kritikken fra EUs transportkommissær Siim Kallas, som sier situasjonen er en skandale som aldri må skje igjen. Førjulskaoset fikk EU-kommisjonen til å kreve nye tiltak.

Matthews i BAA sier likevel at han ikke kommer til å ta imot bonus i år, etter at fagforeningsledere kunngjorde at det ville være «et slag i ansiktet på reisende».

Også Wolfgang Prock-Schauer, sjef for flyselskapet BMI, kritiserer ledelsen ved Heathrow kraftig for ikke å være bedre forberedt.

– Det er virkelig utrolig at ti centimeter med snø fører til at flyplassen stenges i to dager, og at den kun opererer med en tredels kapasitet når den åpner igjen, sier Prock-Schauer til avisa The Times.


(©NTB)