«Røde Tarzan» vil gifte seg i norsk fengsel

Your browser doesn't support HTML5 video.

Erkjente straffskyld
Den russiske nynazisten Vjatsjeslav Datsik (29) ba dommeren om å følge aktors påstand om straff i åtte måneder slik at han kan gifte seg i fengselet.

Det var ingen uenighet mellom den tiltalte russeren og politiadvokat Peter Johansen da spørsmålet om ulovlig våpenbesittelse skulle avgjøres i Oslo tingrett onsdag. For oppbevaring av seks våpen, fem pistoler og revolvere og en hagle, mente politiet en straff på åtte måneder var passende.

– Jeg ber retten om å ta påtalemyndighetens påstand til følge. Jeg har også personlige grunner for å bli værende i fengselet, sa Datsik da han ba om å få siste ord.

– Det er viktig for meg at jeg kan inngå ekteskap mens jeg sitter i fengsel. Denne jenta er villig til å bli min kone, selv etter at jeg har mistet alt og sitter i fengsel, sa Datsik og fortalte at en tysk kvinne ville bli hans kone.

– Denne jenta er verd å leve for, fortsatte den selverklærte rasisten og høstet applaus fra sine støttespillere på tilhørerbenken.

Les også: Skal ha planlagt drap i Norge

Søker asyl

Den 21. september i år kom 29-åringen inn til Politiets utlendingsenhet i Oslo hvor han viste fram et førerkort og la en skarpladd revolver på disken. Han søkte om politisk asyl og fortalte at han også var med i den forbudte rasistiske organisasjonen Slavisk Union. Under en ransaking i lokalene til tatoveringsstudioet Metal Tattoo i Oslo sentrum fant politiet de øvrige våpnene.

Under rettssaken i Oslo tingrett onsdag sa Datsiks forsvarer, advokat Fridtjof Feydt, at saken om våpenbesittelse bare er svakt forspill mot den kommende kampen som går ut på å hindre utlevering av 29-åringen til Russland.

De siste fire årene har kampsportutøveren sittet i fengsel og på en lukket psykiatrisk institusjon i St. Petersburg etter at han ble pågrepet for å ha ranet flere mobiltelefonbutikker.

Etter å ha blitt overført til en mindre sikker avdeling, rev den kraftige mannen opp et gjerde og rømte.

I mer enn to døgn i en åpen båt krysset han Østersjøen og kom seg til venner han hadde fått kontakt med i Norge. Han fulgte oppfordringen om å melde seg for politiet.

– Skulle drepe separatist

I retten forklarte Datsik at han hadde oppdrag fra det russiske sikkerhetspolitiet å drepe den ettersøkte tsjetsjenske separatistlederen Akhmed Zakajev. Dette har imidlertid ikke norsk politi trodd på, og i retten ba politiadvokaten dommeren om å se helt bort fra den delen av 29-åringens forklaring på dette punktet.

Forsvareren mener uansett at våpnene ikke var ment for annen bruk enn Datsiks selvforsvar.

– Han er klar over at han får en straff og han er villig til å ta den med hevet hode. Han opplever at han får en rettferdig behandling, med unntak av fra justisminister Knut Storberget, sa Feydt i sin prosedyre.

Putin er orientert

Advokaten sa gjentatte ganger at han ikke hadde tillit til Ap-statsråden etter han kommentert den pågående utvisningssaken og sagt at Datsik snart vil være ute av Norge.

Feydt er innstilt på å kjempe for at 29-åringen ikke sendes tilbake. Han trakk fram forholdene i russiske fengsler og sa han frykter at Datsik blir dømt til døden om han sendes tilbake. Han får støtte fra menneskerettsaktivister som har engasjert seg i saken.

– Jeg tar ikke stilling til Datsik som person, men jeg er overbevist om at dersom han returneres til Russland blir han drept der. Han kan bli skutt med en pistol, infisert med aids eller sulte i hjel, sa den usbekiske frilansjournalisten Evgeni Dyakonov i retten.

Han sa at den russiske statsminister Vladimir Putin personlig har engasjert seg i saken og at han senest tirsdag hadde omtalt saken i tre TV-kanaler og der sagt at saken mot Datsik var et avsluttet kapittel.

Dette tolker Dyakonov som at Datsik vil bli tatt av dage dersom han returneres til Russland

Les også: Datsik forblir i norsk fengsel(©NTB)