Aambø roser håndballjentene

Toppidrettssjef Jarle Aambø fryder seg over håndballsuksessen. Han har en OL-favoritt i rekkene allerede. Les mer Lukk

Toppidrettssjef Jarle Aambø fryder seg over håndballsuksessen. Han har en OL-favoritt i rekkene allerede.

Etter 25-20 over Sverige tok Norge sitt fjerde strake EM-gull søndag. Troppen våknet mandag i Herning etter en solid gullfest. Aambø var nok i bedre form. Han så finalen på TV hjemme.

– Norsk toppidrett har mye å lære av håndballjentene. De presterer gang etter gang, nå med Thorir Hergeirsson som setter sitt stempel på laget, sier Aambø til NTB.

Norge slo gjennom i 1986. Da ble det bronse under Sven-Tore Jacobsen. Marit Breivik overtok i 1994. Hun ledet laget til seks gull med 2008-OL som toppen.

Les også: Norge historiske etter ny EM-blink

Les også: 2,5 millioner i EM-bonus

Tøff trener

Thorir Hergeirsson fikk jobben i fjor sommer.

– Både han og Marit har vært opptatt av å hente inspirasjon fra både individuell idrett og lagidrett. Thorir evner også å ta gode strategiske valg underveis. Han har også en ro når det tetner til, sier Aambø.

Hergeirsson gjorde noe svært unorsk i EM. Han vraket Stine Bredal Oftedal etter hovedrunden. Inn kom Linn Jørum Sulland som svarte med mange viktige mål finalehelgen.

Tidligere har den norske troppen vært «fredet» for slike bytter i mesterskap.

OL-klare

Norge er sikret plass i London-OL allerede. Der kan laget forsvare tittelen. Aambø kan ikke love mer penger til håndballjentenes satsing.

– De er allerede i ligaen der vi yter mye. Vi skulle gjerne gitt mer. Det er en utfordring for dette laget å få gjennomført den satsingen det ønsker både faglig og sportslig. Men deres posisjon blir ikke dårligere nå.

Siden gjennombruddet for 24 år siden har Norge spilt 679 offisielle landskamper.

Neste år går verdensmesterskapet i Brasil. Der kan Norge vinne sin andre VM-tittel.

Den forrige kom i 1999. Russland har vunnet de tre siste VM. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter