Obama visste om mulig NTNU-boikott

USAs president Barack Obama var orientert om «situasjonen» ved NTNU da universitetet vurderte å boikotte Israel kulturelt og akademisk. Foto: EPA / Scanpix. Les mer Lukk

USAs og Israels ambassader i Oslo diskuterte i fjor høst «situasjonen» ved NTNU da universitetet vurderte å boikotte Israel kulturelt og akademisk. USAs president var også orientert.

Det viser dokumenter fra WikiLeaks som Aftenposten har tilgang til. President Barack Obama ble orientert om saken før han kom til Norge for å motta Nobels fredspris i desember 2009.

Den amerikanske ambassaden i Oslo ba også utenriksdepartementet i Washington om å vurdere «utviklingen i Norge», til tross for forsikringer fra norske myndigheter om at boikott slett ikke var noen norsk linje.

Det ble også lovet at universitetsstyret til slutt kom til å stemme ned forslaget.

Rektor Thorbjørn Digernes bekrefter at NTNU ble satt under et voldsomt press i ukene før boikottvedtaket skulle behandles i styret.

Mens amerikanerne skal ha jobbet diskré i regjeringskvartalet, tok israelske myndigheter direkte kontakt med Digernes og NTNU.

– Vi ble utsatt for en massiv internasjonal aksjon. Virkemidlene og språkbruken var overraskende, for å si det diplomatisk. Det overrasker meg også litt at amerikanske myndigheter fulgte saken så tett. Men den internasjonale aksjonen var jo initiert og styrt fra USA, så det er vel litt av forklaringen, sier han til Aftenposten.

12. november i fjor stemte styret ved NTNU ned forslaget om akademisk boikott av Israel.