– Årsbeste av Petter

Petter Northug tok spurten i kamp med Finland og Sverige og sikret 3.-plassen rett bak russerne. Arkivfoto fra Davos 12. desember i år: Kyrre Lien / Scanpix Les mer Lukk

Årsbeste av Petter Northug, mente treneren. Dessverre var søndagens herrestafett i verdenscupen kjørt lenge for Northug var i gang.

De sveitsiske herrene i svart utklasset konkurrentene. Petter Northug tok spurten i kamp med Finland og Sverige og sikret 3.-plassen rett bak russerne.

– Vi skal ikke bli distansert slik av sveitserne. Det er klart. Men det er ikke kritisk. Vi skal fortsette den planen vi har lagt, og vi skal stille sterkere etter jul, sa landslagstrener Morten Aa Djupvik.

– Vi må være med hele veien om vi skal ha noen sjanse til å kjempe om seieren, sa ankermann Petter Northug.

Norge har tatt 3.-plassen i begge stafettene før jul. Den neste stafetten er i VM i Holmenkollen.

Høyere krav

– Det er kanskje ikke alle der hjemme som vil være fornøyd med en 3.-plass der?

– Vi hadde veldig lyst til å vinne en stafett før jul, men ingen kan ta for gitt at vi skal vinne. Det er tett i toppen og ingen selvfølge med seier. I dag var vi ikke gode nok. Når det er sagt, så skal vi være med å kjempe i VM, sa Eldar Rønning.

Rønning tapte 10 sekunder på sin etappe. Det skyldtes et fall mot slutten på førsteetappen.

– Jeg hadde lyst til å vise meg fram, og skulle gjerne sett at det hadde endt annerledes. Jeg tror det var en italiener som kjørte over skiene mine da fire spor ble til to. Da falt jeg. Og stivnet. Jeg måtte roe ned en stund for ikke å stivne fullstendig, sa Rønning.

Tungt

Etappe to og tre ble tunge for Norge. Dario Cologna fra Sveits og Alexander Legkov fra Russland gikk styggfort på 2. etappe, og begge distanserte Martin Johnsrud Sundby, som tapte 36 sekunder til teten. Tord Asle Gjerdalen tapte ytterligere noen sekunder på sin etappe.

– I dag ble det tungt. Jeg hadde ikke sånt trykk som lørdag (8.-plass). Men helgen sett under ett har dette vært et framskritt for meg, sa Gjerdalen.

Gjerdalen vil gjerne gå 3. etappe i VM også.

– Vi er klare for å gå der, sa han.

Gjerdalen er den av langrennsløperne som er nærmest en plass på den etappen. Han utfordres først og fremst av fire skiskyttere som også har meldt seg disponible.

Riktig spor

Søndag var humøret til Petter Northug tilbake. Han tok spurten om 3.-plassen og havnet ikke i det «dårlige sporet».

– Jeg gjorde en annen vurdering i dag og tok den spurten. Det var ikke lett å vite hva jeg skulle gjøre underveis, men Finlands Matti Heikkinen gikk så fort at jeg hadde mer enn nok med å henge med. I dag er jeg fornøyd med 3.-plassen, sa Northug.

Han var også fornøyd med helgen totalt sett.

– Godkjent minus. Jeg føler at jeg begynner å få farten inne og følelsen er bedre. Får jeg jula, så er jeg der. Da skal overskuddet komme.