Julesnøen skaper trøbbel i lufta

Tusenvis av flypassasjerer måtte i helgen overnatte på flyplasser i Brussel, Frankfurt og London. Grunnen var store forsinkelser som følge av snø og vintervær. Foto: REUTERS / Alex Domanski / SCANPIX. Les mer Lukk

Store snømengder saboterer reiseplanene for tusenvis av europeere. Mange av dem måtte overnatte i flyplassterminaler da vinterværet stanset hundrevis av avganger.

Mens julen nærmer seg med stormskritt, lammes fly-, tog- og veitrafikken i Vest-Europa av snø og is. Det ser ikke ut til at tålmodighetsprøven vil være over med det første.

Storbritannia og Tyskland er hardest rammet av snøværet i årets travleste reisehelg, men også ved flyplassen i Brussel måtte 5.000 passasjerer ufrivillig tilbringe en ekstra natt i den belgiske hovedstaden.

Åsmund Gram Dokka, som bor i byen, måtte vente ett døgn ekstra i Brussel da flyet hans med Brussels Airlines søndag ettermiddag ble innstilt.

– Det skjedde etter at passasjerene hadde gått om bord i flyet og ventet i omtrent én time, forteller han til NTB.

I London fikk flere plass på hoteller, men 1.500 briter måtte tilbringe natten i flyplassterminalen på grunn av kaoset. Siden byen ligger utenfor Schengen-området, manglet mange av passasjerene visum som tillot dem å forlate flyplassen.

30 tonn snø

Heathrows rullebaner var satt ut av spill også søndag, og bare en håndfull avganger gikk som de skulle. Flere tusen passasjerer tilbrakte natten på flyplassen. Rundt 30 tonn snø måtte skuffes vekk fra hver flyparkeringsplass, men isen gjorde det utrygt å kjøre flyene.

– Det kommer til et punkt hvor været har en slik innvirkning at det ganske enkelt ikke er trygt å fly, sier talsmann Andrew Teacher for britiske luftfartsmyndigheter (BAA) til BBC.

London-flyplassen Gatwick hadde søndag åpnet sine rullebaner, men som ved de fleste andre britiske flyplasser var forsinkelsene store.

Flyplassnetter

I Tyskland fortsetter kaoset ved flyplassen i Frankfurt, hvor nær 500 avganger søndag ble avlyst på grunn av snøværet. I løpet av helgen har til sammen nær 1.000 avganger blitt stanset.

Flere hundre passasjerer måtte tilbringe natten i provisoriske senger satt opp inne i flyplassterminalen – for andre natt på rad. Ettersom meteorologene har varslet mer snø, er det lite håp om at kaoset vil ta slutt med det første.

Lufthansa anbefalte reisende å toget og opplyste at flybilletter ville kunne brukes på jernbanen.

Men Deutsche Bahn gjorde søndag noe så uvanlig som å advare folk mot å ta toget. På grunn av de mange kansellerte flyene, var mange avganger fullbooket, og passasjerer måtte regne med forsinkelser og kansellerte tog på grunn av snøen.

Nordmenn rammet

Selv om Frankrike ble spart for de største snømengdene søndag, ble en firedel av avgangene fra flyplassene Charles de Gaulle og Orly innstilt. Forsinkelsene var gjennomsnittlig på minst én time hos flyplassene, som forventet 700.000 passasjerer søndag.

Trafikken på europeiske veier ble rammet så langt sør som i Italia, hvor mellom 20 og 40 cm snø ble ryddet av motorveiene sør og øst for Firenze.

Også flere tusen nordmenn er rammet av snøkaoset i juleinnspurten. Gardermoen melder om flere forsinkelser i flyavgangene søndag, og noen avganger har blitt innstilt.

SAS oppfordrer reisende til Heathrow til å avlyse turen, mens flere nordmenn på vei hjem til jul sitter fast i London.

Uværet rammer også Sverige, som søndag forberedte seg på å takle en snøstorm som var på vei oppover Østersjøkysten.