WikiLeaks mister nok en inntektskilde

USAs største bank, Bank of America, besluttet lørdag å stanse alle transaksjoner til varslernettstedet WikiLeaks. Foto: AP / Scanpix. Les mer Lukk

WikiLeaks-gründer Julian Assange anklager Bank of America for å drive med «forretnings-mccarthyisme» etter at banken stanset alle transaksjoner til nettstedet.

USAs største bank sluttet seg lørdag til en voksende gruppe med selskaper som har stanset transaksjonene til det omstridte nettstedet. Blant dem er MasterCard, PayPal og Visa.

– Avgjørelsen er basert på vår fornuftige overbevisning om at WikiLeaks kan være involvert i aktiviteter som blant annet er i uoverensstemmelse med våre interne retningslinjer for å utføre betalinger, heter det i en uttalelse fra banken.

Les også: Assange lover mer effektivt WikiLeaks

Heksejakt

Assange mener det pågår en forretningsmessig heksejakt mot nettstedet, og hevder livet hans står i fare.

– Det finnes en ny type forretnings-mccarthyisme i USA i et forsøk på å ta fra denne organisasjonen finansene den trenger, å ta fra meg personlig finansene advokatene mine trenger for å beskytte meg mot en utvisning til USA eller Sverige, sier Assange.

Les også: Assange takket tilhengerne etter løslatelsen

Mccarthyisme henspiller på tidligere senator Joseph McCarthys heksejakt på «kommunister» i USA på 1940- og 1950-tallet. McCarthy stemplet alle som tenkte og snakket på en måte han ikke likte, som kommunister. Mccarthyisme er senere blitt et synonym for politisk heksejakt eller høyrevridd fanatisme.

Varsler banklekkasje

I begynnelsen av desember sa WikiLeaks’ grunnlegger Julian Assange i et intervju med magasinet Forbes at mange tusen interne dokumenter fra en amerikansk storbank ville bli offentliggjort over nyttår. Det har ført til spekulasjoner om at Bank of America blir varslernettstedets neste offer.

Straks etter at det lørdag ble kjent at banken stanser overføringer til nettstedet, reagerte WikiLeaks med å oppfordre til boikott av banken.

Les også: Assanges advokat spår spionasjesiktelse i USA

– Vi ber om at alle mennesker som elsker frihet, stenger kontoene sine i Bank of America, skriver nettstedet på sin Twitter-konto.

– Gjør ditt selskap forretninger med Bank of America? Vårt råd er å plassere midlene dine på et sikrere sted, tvitrer WikiLeaks videre, og gir liv til spekulasjonene om at banken faktisk kan være nettstedets neste offer.

Assange har allerede beskyldt Visa, MasterCard og PayPal for å være instrumenter for amerikansk utenrikspolitikk.

– I stor fare

Australieren bor i herskapshuset til journalistkollegaen Vaughan Smith øst i England etter at han torsdag ble løslatt fra fengsel mot en kausjon på 240.000 pund og meldeplikt.

Han og hans advokater jobber intenst for å unngå at han blir utlevert til Sverige, som har etterlyst ham for seksuelle overgrep mot to kvinner.

Les også: WikiLeaks-avhoppere starter nytt nettsted

Assange kaller tiltalen og etterlysningen en svertekampanje som, USA står bak og som har som formål å få ham til Sverige slik at han kan hentes videre til USA.

– Jeg er truet på livet. De som jobber for meg er truet. Vi er i stor fare, sier Assange.

Likevel lover han at WikiLeaks vil fortsette å lekke materiale.

– Vi er en robust organisasjon. I løpet av min tid i isolasjon har vi fortsatt å publisere hver eneste dag, og det kommer ikke til å forandre seg, sier Assange.