Senatet vedtar fjerning av homseforbud

Med 65 mot 71 stemmer vedtok Senatet å fjerne det 17 år gamle forbudet, og dermed gjenstår bare president Barack Obamas signatur. Foto: EPA / Scanpix. Les mer Lukk

Kongressen ga lørdag grønt lys for å oppheve forbudet mot at homofile kan tjenestegjøre åpent i det amerikanske forsvaret. Dermed er loven snart historie.

Med 65 mot 71 stemmer vedtok Senatet å fjerne det 17 år gamle forbudet, og dermed gjenstår bare president Barack Obamas signatur.

Seks republikanere allierte seg med demokratene i en avgjørende avstemming tidligere lørdag, og dermed fikk forslaget tre flere stemmer enn det trengte for å gå gjennom.

Det betyr at Obama får oppfylt sitt valgløfte om å oppheve den såkalte «Don’t Ask, Don’t Tell»-loven, som pålegger homofile og lesbiske i forsvaret å tie om sin legning eller dimitteres.

– Ved å få en slutt på «Don’t Ask, Don’t Tell» vil ikke lenger vår nasjon bli fratatt tjenestene til tusenvis av patriotiske amerikanere som er tvunget til å forlate militæret etter årelang eksemplarisk tjeneste, bare fordi de tilfeldigvis er homo. Og ikke lenger vil flere tusen bli bedt om å leve i løgn bare for å kunne tjene landet de elsker, sa Obama i en uttalelse før avstemmingen.

Representantenes hus stemte onsdag for å fjerne forbudet, med 250 mot 175 stemmer.

De fleste republikanere har vært motstandere av å oppheve loven, og det er også flere høytstående offiserer, som general James Amos, øverstkommanderende for marineinfanteriet.

En fjerning av loven, som ble innført i 1993, støttes på den annen side av et stort flertall av amerikanerne, foruten forsvarsminister Robert Gates og forsvarssjefen, admiral Mike Mullen.

I tillegg offentliggjorde Pentagon nylig en undersøkelse som viser at et klart flertall av amerikanske soldater ikke har noe imot at loven oppheves.