Richardson: Nord-Korea er en kruttønne

Guvernør i New Mexico, Bill Richardson (t.v.) ble møtt av Li Gun fra det nordkoreanske utenriksdepartementets avdeling for Amerika-spørsmål. Foto: Scanpix/AP. Les mer Lukk

Forholdet mellom Nord-Korea og Sør-Korea er en kruttønne, sier guvernør Bill Richardson som er på et privat oppdrag i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang.

Nord- og Sør-Korea  
* Utkjempet i årene 1950–53 en krig med internasjonal deltakelse. Krigen endte i våpenhvile, men landene er teknisk sett fortsatt i krig, og forholdet har vært spent siden.


* Nord-Korea er et isolert kommunistregime med Kina som sin viktigste allierte. Landet anses som en av verdens mest autoritære og fattige stater.

* Sør-Korea er i dag blant verdens 20 største økonomier. Landet hadde autoritært styre fram til 1993, men er i dag et demokrati.

* I 2000 avholdt partene sitt første toppmøte. Et nytt toppmøte ble holdt i 2007, men fredsprosessen har siden gått i stå.

* Nord-Korea prøvesprengte sin førte atombombe i 2006. Siden 2003 har landet ført samtaler om sitt atomprogram med USA, Kina, Japan, Russland og Sør-Korea.

* 23. november ble fire mennesker drept da Nord-Korea skjøt granater mot den sørkoreanske øya Yeonpyeong. (©NTB)

I et telefonintervju med CNN sier Richardson at han har oppfordret Nord-Korea til å være tilbakeholdende og la Sør-Koreas planlagte militærøvelse gå sin gang.

– La ting kjøle seg ned, ikke reager, la øvelsen gå sin gang, sier han og legger til at situasjonen er uhyre delikat.

– På grunn av militærøvelsen er det stort potensial for feilberegning som kan ende med en krig ingen vil ha, sier han.

Framgang

Guvernøren i New Mexico, som har lang erfaring som forhandler med Nord-Korea, sier han uttrykte seg i sterke ordelag og håper han har fått til litt framgang.

– Min følelse er at nordkoreanerne forsøker å finne en måte å dempe denne situasjonen på. Kanskje det fortsetter i dag – det er det jeg håper på, sier han.

Nord-Korea har truet med å gå til krig om Sør-Korea gjennomfører den planlagte øvelsen på den omstridte øya Yeonpyeong i helgen. Øvelsen begynner etter planen lørdag og varer til tirsdag, og også amerikanske styrker skal delta.

«På grunn av Sør-Koreas hensynsløse krigslinje er det ikke et spørsmål om krig eller fred på den koreanske halvøya, men snarere et spørsmål om når en krig vil bryte ut,» lyder meldingen som ble publisert på kommuniststatens offisielle nettside Uriminzokkiri torsdag.

Lang erfaring

Richardson møtte fredag Nord-Koreas hovedforhandler om atomvåpen og skal møte den militære ledelsen lørdag.

Richardson, som var Bill Clintons FN-ambassadør, er ikke i Nord-Korea som offisiell utsending fra USA, men han har hatt kontakt med Nord-Korea i flere år og besøkt landet mange ganger.

I intervjuet sa han at han hadde foreslått flere tiltak Nord-Korea kunne vurdere for å roe ned situasjonen, blant annet å holde samtaler med Sør-Korea og arbeide for at sekslandssamtalene om det nordkoreanske atomprogrammet blir gjenopptatt.

Økt spenning

Spenningen mellom de to statene på den koreanske halvøya har tatt seg kraftig opp de siste månedene.

I november ble to sivile og to soldater drept i det første nordkoreanske artilleriangrepet mot Sør-Korea siden koreakrigen i 1950–53. Og tidligere i år ble et sørkoreansk krigsskip senket av en torpedo som etter alt å dømme kom fra Nord-Korea.

USA samarbeider med Kina, Russland, Japan og Sør-Korea for å overtale Nord-Korea til å avvikle sitt atomvåpenprogram i bytte mot mer bistand og internasjonal anerkjennelse.

Kina advarer

Fredag advarte Kina, som er Nord-Koreas eneste allierte av betydning, om at nye sammenstøt ville ramme den regionale stabiliteten. Kina oppfordrer både Sør- og Nord-Korea til å unngå å gjøre noe som øker spenningen enda mer.

Den kinesiske kunngjøringen viser hvordan Kina forsøker å balansere mellom partene siden den verken kritiserer Sør-Korea for militærøvelsen eller Nord-Korea for krigstruslene.

Russlands utenriksdepartement innkalte fredag USAs og Sør-Koreas ambassadører for å uttrykke «ekstrem bekymring» for militærøvelsen.

På møtet oppfordret viseutenriksminister Aleksej Borodavkin Sør-Korea og USA til å avstå fra å gjennomføre den planlagte skytingen med skarp ammunisjon, heter det i en uttalelse fra russisk UD. (©NTB)