Ny sjekk av Treholts koffert

Forfatterne Geir Selvik Malthe-Sørenssen og Kjetil Bortelid Mæland presenterte boken "Forfalskningen - Politiets løgn i Treholt-saken" under en pressekonferanse på Litteraturhuset i september. Arne Treholts koffert er meget sentral i boken. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix. Les mer Lukk

Gjenopptakelseskommisjonen gjennomfører nå en egen undersøkelse av spiondømte Arne Treholts koffert. Også den er på jakt etter den mye omtalte teipbiten.

Denne uken ble det kjent at britiske kriminaltekniske eksperter har konkludert med at det ikke var noen teipbit på Treholts koffert da han ble arrestert i 1984 – og fotografert av politiet på vei inn i avgangshallen på Fornebu.

Derimot fremkommer en teipbit på et fotografi som politiet angivelig skal ha tatt året før, samt på bilder av kofferten som er tatt etter pågripelsen. Alt dette har ført til påstander om at politiet jukset med det såkalte pengebeviset i spionrettssaken mot Treholt.

Arne Treholts advokat Harald Stabell slo fast overfor Aftenposten at britenes konklusjon må føre til at saken gjenopptas.

Nå har kommisjonen satt i gang en egen fototeknisk undersøkelse, bekrefter kommisjonens leder Helen Sæter til Aftenposten.

– Jeg kan bekrefte at vi har mottatt rapporten fra Treholts forsvarer. Den er sendt til oversettelse og vil inngå i det vi skal vurdere, sier hun videre.

Treholt-saken ble drøftet i et møte Gjenopptakelseskommisjonen hadde fredag, men Sæter kan ikke si når de vil avgjøre om saken skal gjenåpnes. (©NTB)