Oppdaget en ny type gonoré

Leger ved Olafiaklinikken har oppdaget en type gonoré-bakterie som ikke reagerer på den mest brukte typen antibiotika. (Illustrasjonsfoto: Colourbox.com) Les mer Lukk

Leger ved Olafiaklinikken har oppdaget en type gonoré-bakterie som ikke reagerer på den mest brukte typen antibiotika.

– Gonorébakterien er motstandsdyktig mot antibiotika. Det har vi ikke sett før, verken i Norge eller i Europa, sier Harald Moi, overlege ved Olafiaklinikken til NRK.

Han sier at bakterien først ble oppdaget hos to menn i 30-årene, men at han nå kjenner til minst åtte tilfeller på Østlandet.

– I verste fall vil vi stå igjen uten å ha behandling for gonoré. Da er vi faktisk tilbake der vi var før penicillin kom for over 50 år siden, sier han.

Bakterien som er oppdaget nå, kan bekjempes med en type antibiotika når den sprøytes rett inn i kroppen, men overlegen ved Olafiaklinikken tror at bakterien snart blir helt immun. Årsaken er at tablettbehandlingen Cefixime, som bakterien er resistent mot, er fra samme gruppe antibiotika som middelet som ennå virker, melder Oslo universitetssykehus.

– Vi frykter at kjønnssykdommene kan bli vanskelig å behandle, i verste fall at de ikke kan behandles, sier Moi.

Rundt 300 nordmenn blir smittet hvert år i Norge.

Avdelingsdirektør ved Statens folkehelseinstitutt, Preben Aavitsland, sier at Folkehelsa ser alvorlig på oppdagelsen.

– Grunnen til at det er alvorlig er at vi ikke får kurert de som har sykdommen. Dermed kan de gå syke over lengre tid, og vi risikerer at de smitter flere, sier Aavitsland.

Han sier at bakteriene sprer seg raskt, og at nordmenn som reiser til for eksempel Thailand og Filippinene plukker med seg bakterien for eksempel etter besøk hos prostituerte, og da kanskje sprer sykdommen videre her hjemme.

– Dette handler også om stort misbruk av antibiotika, særlig i Asia, sier Aavitsland. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheter