– Selvmordsbombe rammer svenske muslimer

Svenske muslimer på vei til Riksdagen for å vise sin motstand mot selvmordsangrepet sist lørdag. Fredag ble angrepet fordømt under fredagsbønnen i en moské i Stockholm. Foto: REUTERS / Bertil Ericson / SCANPIX Les mer Lukk

Selvmordsangrepet i Stockholm utgjør en stor fare, og det får alvorlige konsekvenser for muslimers hverdag og framtid, mener svenske muslimske ledere.

Terrorangrepet i Stockholm  

* Stockholm sentrum ble om ettermiddagen lørdag 11. desember rystet av to eksplosjoner. Cirka klokken 16.50 gikk en bil i lufta i krysset Drottninggatan–Olof Palmes gata. Ti minutter senere sprengte en mann seg i lufta bare noen hundre meter unna i Bryggargatan.

* Ti minutter før den første eksplosjonen mottok sikkerhetspolitiet Säpo og nyhetsbyrået TT en e-post med trusler mot det svenske folk.

* E-posten viser til Sveriges tilstedeværelse i Afghanistan og kunstneren Lars Vilks’ tegninger av profeten Muhammed.

* Gjerningsmannen er blitt identifisert som svensk-irakiske Taimour Abdulwahab al-Abdaly. Han ble involvert i ytterliggående islamisme etter at han i 2001 flyttet til Luton i Storbritannia for å studere.

* Abdulwahab sto ikke på Säpos liste over de 200 antatt mest voldelige islamistene i Sverige.

* Politiet øker nærværet og synligheten i den svenske hovedstaden, men har ikke hevet trusselnivået.

(Kilder: TT, NTB)

Budskapet under den ukentlige bønnen i Stockholms store moské på Södermalm fredag kunne knapt vært tydeligere.

I klare ordelag ble selvmordsangrepet sist lørdag fordømt. Det ble understreket at et samlet muslimsk samfunn står bak fordømmelsen, og at budskapet må gjøres tydelig for alle, spesielt for muslimske ungdommer.

Bak teksten står Omar Mustafa, leder for Islamska forbundet i Sverige, og Ben Mamoud Rahman, leder for Det europeiske imamrådet.

«Selv om skadene var begrenset, ligger det en stor fare i at dette angrepet i det hele tatt ble utført, og det medfører alvorlige konsekvenser for muslimene i deres hverdag og framtid og for samfunnet i dets helhet,» heter det i teksten som ble lest opp i moskeen og som er offentliggjort av TT.

Frykt på nettet

Svenske muslimer marsjerte torsdag til Riksdagen for å markere sin avstand mot det som er Sveriges første selvmordsaksjon. Mange er redde for at det vil bli mer fremmedfiendtlighet i framtidens Sverige.

Det er også frykt for at det vil komme flere selvmordsangrep under julehandelen. På nettet spres det nå oppfordringer om å unngå en rekke varehus og knutepunkt i Stockholm. Advarslene er lagt ut på flere populære nettsteder, blant annet Facebook.

– Disse advarslene mangler substans og skaper unødig uro. Det finnes ingen konkrete trusler, sier talsmann for politiet i Stockholm, Kjell Lindgren, til TT.

Medhjelper

Samtidig forsøker svensk politi å finne ut om Taimour Abdulwahab hadde noen medhjelpere da han sprengte seg selv i ett av Stockholms mest sentrale handlestrøk sist lørdag. Funnet av en walkietalkie rett ved den ihjelsprengte kroppen, kan tyde på det.

Svenske aviser brakte fredag opplysninger fra et anonymt øyenvitne som sier hun hørte en mann snakke i walkietalkie like ved åstedet i minuttene før bomben gikk av.

Expressen har dessuten fått tilgang til en overvåkingsvideo fra en butikk som viser en mann som ligner på Abdulwahab. Mannen beveger seg ut og inn av folkemylderet like ved der bomben gikk av.

– Noe gikk feil

– Hvis dette er selvmordsbomberen, så kan det være slik at han har forsøkt å sprenge seg selv ute i publikumshavet og at det har mislyktes. Derfor går han tilbake til Bryggargatan for å kontrollere utstyret, og der går noe feil, sier Peter Jönsson, krisehåndteringsekspert med bakgrunn fra den svenske sikkerhetstjenesten Säpo og FBI.

På bildene ser det også ut som om personen bærer en walkietalkie, og han har på seg en ryggsekk.

Ifølge Dagens Nyheter bruker også politiet Facebook i jakten på en eventuell medhjelper.

Nettstedet Internet Haganah skal ha funnet ut at Abdulwahab hadde indirekte koblinger til Samir Kahn, en 23-årig amerikansk statsborger med røtter i Jemen. Kahn er kjent for å drive Inspire, verdens eneste engelskspråklige al-Qaida-vennlige magasin.

– Interessant kobling

Abdulwahab var selv ikke venn med Kahn, men han hadde en venn som har seks andre venner med tilknytning til Kahn.

Informasjonen er interessant selv om koblingen er indirekte, ifølge den svenske terrorforskeren Magnus Norell.

– Man ser at han har beveget seg virtuelt i de kretsene, Det er ikke noe rart i seg selv, men det kan vise at det finnes et interessant kobling, sier Norell til www.dn.se.

Flere personer forteller dessuten at Abdulwahab forsøkte å få tak i bombeingredienser i vanlige butikker i nærheten av sitt hjemsted Tranås. Blant annet skal han ha spurt etter aluminiumspulver i en vanlig malerbutikk fire dager før sprengingen. (©NTB)