Nord-Korea varsler atomkrig

«Hvis krig bryter ut, vil det føre til atomkrig, advarer Nord-Korea. Foto: Scanpix/montasje Abc Nyheter Les mer Lukk

Nord-Korea advarer om at en ny krig på den koreanske halvøy kommer til å involvere atomvåpen.

«På grunn av Sør-Koreas hensynsløse krigslinje er det ikke et spørsmål om krig eller fred på den koreanske halvøya, men snarere et spørsmål om når en krig vil bryte ut», lyder meldingen som ble publisert på kommuniststatens offisielle nettside Uriminzokkiri torsdag.

«Hvis krig bryter ut, vil det føre til atomkrig og den vil ikke være begrenset til den koreanske halvøya», heter det videre.

Les også: Kina og Nord-Korea står skulder ved skulder

Partiavisa til Nord-Koreas parti, Rodong Sinmun Friday, beskriver samtidig halvøya som verdens farligste sted, og ber om en formell fredsavtale med USA samt tilbaketrekning av de 28.500 amerikanske soldatene som er stasjonert i Sør-Korea.

Les også: Obama ber Kina presse Nord-Korea

«Den koreanske halvøy fortsetter å være en region belastet med verdens største krigsfare.

Det kan bare tilskrives USAs utførelse av en aggresjonspolitikk mot Nord-Korea», skriver avisa.

Nord-Koreas militære truet fredag også med å slå tilbake hvis Sør-Korea gjennomfører en varslet øvelse med skarpe skudd på grenseøya kommuniststaten angrep forrige måned.

Nord-Korea «vil gjengjelde med andre og tredje uforutsigbare tilbakeslag i selvforsvar» for å beskytte sine territorialfarvann dersom Sør-Korea gjennomfører øvelsen mellom lørdag og tirsdag, het det.

Tidligere angrep

- Angrepet vil bli dødeligere enn det som ble gjennomført 23. november, i forhold til kraft og omfang, het det i den militære uttalelsen som ble målbåret av den engelskspråklige tjenesten til Nord-Koreas offisielle nyhetsbyrå.

Granatangrepet mot øya Yeonpyeong i forrige måned tok livet av to marinesoldater og to sivile. 18 mennesker og flere dusin hjem kom til skade.

Denne ferskeste advarselen øker spenningen i den regionale krisen, samtidig som det pågår diplomatisk innsats for å bedre situasjonen. Nyhetsbyrået skriver at meldingen fra det militære ble overlevert Sør-Korea tidligere fredag.

Sør-Korea, opprørt over det første angrepet mot sivile områder siden krigen i 1950-53, har sendt flere soldater og artillerikanoner til Yeonpyeong, og lovet å bruke luftstyrker i tilfelle fremtidige angrep.

Landets militærvesen har uttalt at artillerikanonene som vanlig vil være rettet vekk fra Nord-Korea under øvelsen, men at man vil svare aggressivt ved eventuelle provokasjoner. Medlemmer av den amerikanskledete FN-styrken i landet skal observere øvelsen, og omkring 20 amerikanske soldater vil spille en støttende rolle.

Frykter kjedereaksjon

En ledende amerikansk general ytret torsdag bekymring om en eventuell «kjedereaksjon».

- Det vi selvsagt er bekymret for er at dersom Nord-Korea reagerer negativt og åpner ild mot posisjoner på øya, vil det kunne starte en kjedereaksjon, sa general James Cartwright ved den militære sjefsnemnd i USA.

Militære talsmenn i Seoul hadde ingen umiddelbar kommentar om hvorvidt øvelsen vil bli gjennomført tross de seneste advarslene.

Sør-Koreas forsvarsdepartement antydet i en uttalelse at øvelsen ville bli gjennomført.

- Vår holdning er at vi ikke behøver å reagere på enhver trussel og urimelig uttalelse, het det.

Forsvarsdepartementet sier det har advart shippingnæringen om øvelsen, og offentliggjort planene for øvelsen.