Ordfører-avtale stoppet sykehus i Molde

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen ble møtt av slagord som «Nytt Molde sykehus – bygges nå» da hun besøkte Molde i forrige uke. Foto: Kjell Herskedal / SCANPIX. Les mer Lukk

Spørsmålet om nytt sykehus for Nordmøre og Romsdal ble forsøkt løst i 2006, med planer om et sykehus mellom Molde og Kristiansund. En avtale mellom byenes ordførere stoppet imidlertid ideen.

Et nytt sykehus på Hjelset – med vanlig bilfart 20 minutter fra Molde og 40 minutter fra Kristiansund – var tenkt å betjene begge byene. Ordførerne i de to byene gikk imidlertid sammen mot planene, ifølge NRK.

Daværende Kristiansund-ordfører Dagfinn Ripnes (H) mener et sykehus på Hjelset ville betydd slutten på et fullverdig sykehus i Kristiansund.

Les også: Stoltenberg: Må være like spilleregler

Lengst mulig unna

– For Kristiansunds vedkommende var det en fordel å få lagt det nye sykehuset i Molde så langt unna Kristiansund som mulig. Da ville sjansen øke for at begge byene fikk beholde sine sykehus. Hundremeterne var viktige, sier Ripnes til kanalen.

– Det var en plassering som Kristiansund likte veldig dårlig. De oppfattet det som starten på et nytt, felles sykehus, sier Molde-ordfører Jan Petter Hammerø (H).

Les også: Vil presse helseministeren fra toppen

Utsatt bygging

I forrige uke ble det klart at et nytt Molde sjukehus – med plassering på Eikrem nærmere Molde sentrum – får utsatt byggestart til 2018, samt at den omstridte avgjørelsen om Kristiansund sykehus skal beholde føde- og akuttavdelingene er utsatt på ubestemt tid.

Avgjørelsen fra helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) ble mottatt med stor jubel i Kristiansund, mens det var tilsvarende skuffelse over byggeutsettelsen i Molde.

Helseministeren mener også de to helseforetakene Helse Sunnmøre og Helse Nordmøre og Romsdal bør slås sammen for å gi et mer effektivt sykehustilbud.