Ville sende Krekar til Australia
Krekar er dømt til utvisning til Irak og er ifølge en dom fra Høyesterett en fare for landet. Foto: Scanpix. Les mer Lukk
Gjennom de siste åtte årene har den amerikanske ambassaden i Norge rapportert hjem om Krekars opphold i Norge minst 17 ganger, ifølge søk VG har gjort i WikiLeaks-dokumenter om norske forhold.
Amerikanerne engasjerer seg fordi de mener at Norge ikke makter å holde kontroll på Krekar, som de anser som en potensiell terrortrussel.
Krekar er dømt til utvisning til Irak og er ifølge en dom fra Høyesterett en fare for landet. Men han blir ikke utvist så lenge det ikke kan gis garantier mot dødsstraff i landet.
Ikke presse på
I et møte på ambassaden i desember i fjor skal avdelingsdirektør Morten Sørby i Utenriksdepartementet – ifølge ambassadens referat som er blant dokumentene som nå er lekket – ha «innrømmet at Norge ikke aktivt forsøker å få en garanti fra Irak om at Krekar, hvis han blir utvist, vil bli behandlet humant og ikke dømt til fengsel».
Det er en uttalelse som står i kontrast til det UD flere ganger har sagt om saken offentlig, om at regjeringen er svært aktiv overfor Irak for å få Krekar ut, skriver VG.
Underdirektør Ragnhild Imerslund i UD sier at det har vært flere hindringer i Krekar-saken.
– Norge har tatt opp spørsmålet om en slik garanti med irakiske myndigheter vil bli etterlevd, men tilbakemeldingen er at det ikke har vært mulig. Derfor har det ennå ikke vært relevant å gå i dialog om en konkret utforming av en slik garanti, sier Imerslund.
Australia
Sørby skal også ha diskutert en eventuell utlevering til Australia og sagt at han ikke så noen hindringer for det.
Spørsmålet var aktuelt fordi det australske journalistforbundet like før hadde krevd at Krekar måtte holdes ansvarlig for en selvmordsbomber som drepte den australske TV-fotografen Paul Moran i Nord-Irak i 2003.
Journalistforbundet ba den australske riksadvokaten om å etterforske drapet og kreve Krekar utlevert fra Norge.
Noen slik begjæring har ikke kommet, opplyser underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet til VG.
– Kommer det en slik begjæring, vil den bli behandlet som en regulær utvisningssak, sier hun.
Stolt Meling
Krekars advokat, Brynjar Meling, sier til avisen at nordmenn kan være stolte av at vi har et uavhengig rettssystem som ikke lar seg presse av amerikanerne.
Han er også litt stolt over beskrivelser i ambassadedokumenter til hjemlandet om at han leker med norsk lovgiving, men sier at karakteristikken sier mer om amerikanernes syn på menneskerettigheter.
– Jeg har aldri lekt eller misbrukt rettsapparatet i denne saken. Men det er alltid hyggelig å bli lagt merke til i storpolitikken, sier han.